Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2017.11.29

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő és Naim CD5 XS CD-lejátszó teszt

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő és Naim CD5 XS CD-lejátszó teszt

Lassan de biztosan haladunk felfelé a Naim CD-lejátszó/integrált sztereó erősítő párosainak ranglétráján, melynek alsó szintjén helyet foglaló modelljei kellemes emlékeket idéznek, ezért komoly elvárásokat támasztottunk a termékcsalád középkategóriáját képviselő párossal szemben.

 

A Naim Nait XS2 és CD5 XS szintén "könnyen" megjegyezhető nevet kapott megalkotóiktól, ahogy kisebbik testvérei. Korábbi tesztünk során részletesebben számoltunk be az angol gyártóról, illetve a Naim Nait 5si és CD5si párosának külső és belső vizsgálatáról. Most nem kívánjuk ismételni magunkat, sokkal inkább arra keressük a választ, hogy milyen technikai és stilisztikai pluszt kapunk a megközelítőleg kétszeres árért. Az avatatlan szemeknek, az si és az XS széria szinte semmiben nem térnek el egymástól néhány bemenet választó gombtól eltekintve. Ha jobban szemügyre vesszük a készülékeket, feltűnik, hogy az XS modellek már szálcsiszolt előlapot kaptak az si porszórt felületkezelésével szemben. Ezzel nemcsak minőségileg javult az összkép, hanem a csúcskategóriás modellekkel is egységet mutat, célozva arra, hogy a XS sorozat, már bármilyen Naim rendszerbe beillik, úgy külsőre, mint tudásra.

 

Naim XS sorozat

 

A CD5 XS-en az előlap felületén kívül esetleg nagyítóval találunk még egy aprócska ám annál fontosabb eltérést. A zöld pálcika szegmensű kijelző melletti felsorolásban felfedezhetünk egy HDCD ikont, ami valóban azt jelenti, hogy automatikusan felismeri, és dekódolja az ilyen formátumú lemezeket.

 

Naim CD5 XS CD-lejátszó

 

A CD-lejátszó hátsó oldalán már több izgalmas eltérést találunk, csak az IEC tápaljzat és a billenős üzemkapcsoló változatlan. A Control ablak keretben lehetőség van olyan vezeték nélküli vevő rendszerek csatlakoztatására, amely alkalmassá teszi a CD5 XS-t multiroom vagy akár okos otthonba történő integrálásra is. Mellette árválkodik egy koaxiális (S/PDIF) csatlakozó, illetve annak aktiváló kapcsolója, (itt el tudnánk képzelni egy optikai aljzatot is) mellyel további lehetőségünk nyílik dedikált DAC közbeiktatására is amennyiben Burr-Brown PCM1704 chipje nem üti meg a kívánt hangzás szintjét.

 

Naim CD5 XS CD-lejátszó hátlap

 

Jobboldalon a szokásos analóg (RCA) és a Naim saját DIN csatlakozója mellett pihennek a külső, teljesítmény növelő tápegységet fogadó aljzatok, melyről annyit érdemes tudni, hogy az XS szériához kifejlesztett Flatcap XS (350 000 Ft) nevű tápkondicionálóval akár két készülék hangját is fel tudjuk javítani. A lejátszó belsejében a már említett jelátalakítón felül mindenképp szót érdemel a futóműben helyet kapott Philips VAM1202/12 olvasófej.

 

Naim CD5 XS CD-lejátszó belső

 

A túlméretezett toroid trafó közelében itt már két áramköri lapot találunk. A transzformátorhoz közel a tápellátásért felelős áramkörök kaptak helyet, távolabb pedig a digitális jelfeldolgozó egységek. A második lapra az analóg kimeneti szekció alkatrészei kerültek. Ezek például a CD5si esetében egy lapon pihennek, tehát a CD5 XS-ben már komolyabb fejlesztések történtek a káros rezonanciák és a jelutak csökkentésére. Az eltérések természetesen nem csak a CD-lejátszóban vannak jelen.

 

Naim CD5 XS CD-lejátszó

 

A Nait XS2 integrált sztereó erősítő sem indok nélkül kúszik egy magasabb árkategóriába. Az előlapján szembetűnő eltérések fogadnak a kistesóhoz képest, egy némító és két AUX gomb alakjában. A hangerőszabályzó azonban maradt ugyanúgy a készülék balszélén, ami továbbra is furcsa megoldás, bár a kormányt jobbra helyezik autóikban, szóval az angoloknak mindig is voltak érdekes dolgaik.

 

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő

 

A készüléket megfordítva már ennél több látnivaló is akad. A hátlap baloldalán egy mini USB (a firmware frissítésekhez) aljzatot leszámítva ugyanaz a látvány fogad, ami még mindig piszkálja a csőrünket. Azok a fránya hangsugárzó csatlakozók! Úgy fest, a Naim még mindig nem kíván villás rögzítésű kábeleket támogatni a rendszerében, de ez legyen a legnagyobb gondunk. Tovább haladva katonás rendbe szabva sorakoznak az analóg (RCA) bementek, szám szerint öt, valamint egy aktív mélysugárzó kimenet. A vonal kimenetekhez társítva vannak az ezekkel megegyező DIN csatlakozók is, ám ezekből kapunk még kettőt pluszba arra az esetre, ha a Nait XS elő vagy végfokként kerülne bevetésre vagy külső tápegységet kívánunk rákötni.

 

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő hátlap

 

A készülék belsejében is komolyabb technika lapul, mint a Nait 5si-ben vagy akár az előd Nait XS-ben. A Nait XS2-ben csatornánként már 70 W szolgálja a minőségi muzsika lendületét, kerámia hűtőbordák gondoskodnak az ideális hőmérsékletről és egy újragondolt, továbbfejlesztett áramköri elrendezés felel a zajok és mikro-rezonanciák minimalizálásáról.

 

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő belső

 

A két készülékhez elég egy távvezérlőt használnunk, bár mindkettő dobozában lapult egy NARCOM 5, melynek programozása néhány egyszerű lépésben végrehajtható, és kiváló működését talán csak a minősége múlja felül. Hogy milyen lett a végeredmény?

Naim NARCOM5 távvezérlő

 

Meghallgatás

A tesztünk folyamán szinte azonos lemezeket helyeztünk a CD5 XS zseniális (nem győzzük magasztalni) lemezfiókjára, amit a korábbi Naim párosnál is hallgattunk. A korrekt összehasonlítás érdekében, a hangfalak közül is bevetettük az ELAC BS 403-at is, mielőtt egy még magasabb kategóriára váltottunk. Jelen beszámolónk során nem részletezzük az egyes számok alatt tapasztaltakat, hiszen itt nem beszélhetünk "ég és föld" jellegű különbségekről, ami a karakterét vagy hangzásvilágát illeti. Aki egy ideje a minőségi zenehallgatás világában mozog, az pontosan tudja, aki pedig csak most kóstol bele, annak elmondjuk, hogy ebben a kategóriában már nagyon súlyos összegekbe kerül az, hogy egy jó hangminőségű rendszertől eljussunk a high end szintig, így itt sem beszélhetünk még erről. Amit viszont egyértelműen megkapunk a közel kétszeres árért a bővebb fejleszthetőség, illetve az exkluzívabb külső mellett, az egy érezhető ugrás a hangzásélményben. Bár megfordult csapatunk kezében néhány készülék azóta, de a Naim hangzása mégis a fülünkben cseng. Hogy miben éreztünk javulást? Ugyanazon számokat hallgatva egy megfoghatatlan érzelemvilágot tolmácsolt az XS duó. Előadása az egészen apró részletekre is kiterjedt, a hangszerek élethű testes hangzása nagyon valóságosnak tűnt. A színpad tagoltsága és kiterjedése érezhető módon javult, rendkívül szellős és pontos térben ábrázolta azt. Az ütős hangszerek, nagybőgők, rézfúvósok teste és ereje precízen és dinamikusan jött át, ám a sebességükben, feszességükben volt egy hajszálnyi hiányérzetünk. Figyelembe véve a 70 W-os teljesítményt, ez teljes mértékig megbocsátható. A csúcsmodell Supernait 2-ből örökölt beépített A osztályú fejhallgató erősítője mindenképp említést érdemel.

Naim Nait sztereó erősítők

Rendkívüli részletességgel és dinamikával szólaltatta meg referencia fejhallgatónkat, minden felvételen, amit próbáltunk. Nem igazán találtunk fogást a hangjában úgy sem, hogy akár néhány középkategóriás dedikált készülékkel hasonlítottuk össze. Műfajtól függetlenül, igazi meleg légies jellegzetesen angolos hangzást kaptunk a Naim párosától, amely már hűen tárja elénk a zenébe rejtett érzelemvilágot.

 

Összegezve

A Naim XS sorozatát nehéz kategorizálni hangzatos kifejezésekkel, csak a hangja alapján. audiofil-e? De még mennyire! High end? Nos, ezt a titulust már komplikáltabb dolog kiérdemelni, de egyértelműen magas szintet képvisel, amivel már önmagában is jócskán túlmutat az alapmodell vagy a korábbi széria képességein. Igazi értéke azonban abban rejlik, hogy ez a páros már alkalmas arra, hogy egy olyan közegbe integráljuk ahol technikai tudását, illetve hangminőségét továbbfejlesztve belépőt kaphasson abba a bizonyos előkelő klubba.

Műszaki adatok

Naim CD5 XS CD-lejátszó

Audio kimenetek: DIN, RCA
Frekvencia-átvitel: 10 Hz-20 kHz (+0,1/-0,5 dB)
Torzítás (THD+N): <0,1 %, 10 Hz-18 kHz teljes szinten
Jel/zaj viszony: >80 dB
Lejátszható lemez formátumok: CD, CD-R, HDCD
Maximális teljesítményfelvétel: 30 watt
Méretek: 432 x 70 x 301 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 949 990 Ft

 

Naim CD5 XS CD-lejátszó

 

 

Naim Nait XS2 integrált erősítő

Analóg bemenet: 7 db DIN, 5 pár RCA
Audio kimenetek: HDD, SUB
Egyéb kimenetek: 6,3 mm-es Jack fejhallgató
Teljesítmény:

2 x 70 W/8 Ohm


2 x 100 W/4 Ohm

Maximális teljesítményfelvétel: 350 watt
Méretek: 432 x 70 x 301 mm
Tömeg: 8,4 kg
Ár: 729 990 Ft

 

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő

 

Összesített mérleg

+ Exkluzív időtálló megjelenés

+ Analitikus, részletgazdag, igazi felsőkategóriás hangzás

+ Egyedi magas minőségű CD futómű HDCD kompatibilitással

+ Jó minőségű okos távvezérlő

+ Házimozi rendszerbe való integrálhatóság

+ Jó minőségű beépített fejhallgató erősítő

+ Számos ki- és bemeneti lehetőség

- Nincs optikai kimenet

- Csak banándugóval kompatibilis hangfalcsatlakozók

av-online.hu

Vissza