Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2018.02.23

Naim Uniti Atom all in one hifi rendszer teszt

Naim Uniti Atom all in one hifi rendszer teszt

A Naim Audio salisburyi központjában egy pillanatra sem áll meg az élet. Több ízben volt lehetőségünk a patinás angol vállalat átlagon felüli termékeinek tudását rövidebb hosszabb időre élvezni, de azt minden alkalommal egyértelműen kijelenthettük, hogy nagyon nehéz fogást találni rajtuk. A klasszikus formavilágú készülékektől a teljesen modern vezeték nélküli hangrendszereken át, mindenhol kézzelfoghatóan bizonyítható a cég elhivatott törekvése a minőségi hangzás elérésére, függetlenül attól, hogy a felhasználó darabokból épített rendszerekben, vagy egy mindent tudó egységben képzeli el álmai hifijét. Ez utóbbi tábornak a Naim Audio a Uniti modellcsaládot álmodta meg, melynek legkisebb tagja az Atom tette tiszteletét csapatunknál.

 

Az angol precizitás

Igen, tisztában vagyunk vele, hogy ezt a mondást egy másik nemzetre szokás ráaggatni, nekünk valahogy mégis ez volt az első gondolatunk, a Uniti Atommal való találkozásunk során. Jelen tesztünk előtt már több ízben is volt alkalmunk látni és hallani ezt a kis formatervezett látványos, fekete dobozt, de sosem hagytuk magunkat befolyásolni, egy kiállítás vagy egy hifi üzlet installációjának hatásai által. Volt ahol zseniálisan szólt, volt ahol annyira nem, de mindig más környezetben és más-más hangfalak jelenlétében, ezért már nagyon vártuk, hogy a szokásos tesztkörnyezetünkben is meghallgathassuk. Ami a tudását illeti, már volt szerencsénk belekóstolni a Mu-so Qb által, hiszen a vezérlése, alapfunkciói lényegében ugyanazok. Itt természetesen nem egy kis hangszórókkal telepakolt zenedobozról, hanem egy vérbeli, továbbfejleszthető audiofil készülékről beszélünk, melyhez csak a fantáziánkon (és pénztárcánkon) múlik, hogy milyen hangfalakra bízzuk a beépített csatornánkénti 40 W-os A/B osztályú erősítő hangjának szabadba juttatását. Itt el is mondtuk a legfontosabb tulajdonságát a Uniti Atomnak, hiszen igazi "All In One" lejátszóhoz méltóan, nincs is semmi másra szükségünk, csak egy telefonra/táblagépre, egy pár jó minőségű hangsugárzóra, na meg persze egy hasonlóan jól kiválasztott kábelre. Letisztult, indusztriális és modern formavilága igazi ékességgé teszi az Atomot, bármilyen stílusú otthonban. Fényes felületű előlapján egy 5 colos LCD kijelzőn kaphatunk meg minden lényegi információt.

 

Naim Uniti Atom

 

A készülék vezérlő ikonjai, bemenetek, streaming kliensek, hangerő, az éppen játszott albumok/számok színes borító képe stb. jelenik meg makulátlan borotvaéles minőségben. Az előlapon találunk még egy USB A bemenetet pendrive-nak vagy külső merevlemeznek, illetve egy számunkra ezen a szinten már kifogásolható 3,5 mm-es fejhallgató Jack csatlakozót. Jobboldalon helyezkednek el a kezelőszervek arra az esetre, ha netán nem a kivételesen jó minőségű, okos távirányítóról, vagy a már korábbi cikkünkben bemutatott applikációból kívánjuk kontrollálni az eseményeket. A gombok ugyanolyan elegáns fehér megvilágítást kaptak, mint a talpban díszelgő logó, illetve a Mu-so Qb-ból ismert, a szálcsiszolt fedőlapba süllyesztett, csapágyazott hangerő szabályzó tárcsa.

 

Naim Uniti Atom

 

A készülék oldala hűtőbordákból áll, a megépítés minősége pedig talán csak a tervezést múlja felül. Egyszerűen gyönyörű a Naim Uniti Atom. A készülék hátlapja már nem annyira szépségdíjas, valamint talán ez az egyetlen olyan része az Atomnak, ahol kicsit kötekedni támadt kedvünk. Alapvetően mindent megtalálunk itt, amire az embernek ezen a szinten szüksége lehet. Az IEC tápkábel aljzat mellett található hangfal csatlakozók azonban számunkra nehezen elfogadhatóak. Találkoztunk már más gyártó kompakt méretű erősítőjével is, de szerencsére nem minden esetben szűkült le a lehetőség a banándugós kábel csatlakozókra. Felette találhatunk egy Ethernet, valamint a második USB A aljzatot, jobboldalon pedig a digitális, és analóg ki- és bemeneteket. Előbbiből két optikai (Toslink, 24 bit/96 kHz), egy koaxiális (RCA 24 bit/192 kHz), utóbbiból egy pár analóg RCA bemenet, és egy pár pre out kimenet szolgál akár egy aktív mélysugárzó csatlakoztatásához. Tesztalanyunk ugyan nincs ellátva vele, de opcionálisan HDMI aljzat is elérhető, kb. 50 000 Ft felárért. Lehet, hogy a vinyl rajongók erre csak legyintenek, és azt mondják, ezen a szinten már alap a dedikált phono fokozat, mi is jó szemmel néztük volna a kis Naim hátulján ezt az extrát ennyi pénzért, ugyanúgy ahogy USB B aljzat is jól esne.

 

Naim Uniti Atom hátlap

 

A Uniti Atom mondhatni, kifogástalan külseje alatt, a belsejében is komoly technológia támasztja alá az amúgy elsőre combosnak tűnő vételárat. Látva a túlméretezett toroid transzformátort, az alaposan átgondolt analóg és digitális áramköröket, valamint a gondosan elrendezett kiegészítőket, mint például a WiFi antenna, teljesen indokoltnak tűnik a zászlóshajó Naim Statement végfokaitól örökölt hűtőbordák használata, mellyel valóban minden milliméter kihasználható a kompakt alumínium házban a legtökéletesebb hangzáshoz.

 

Naim Uniti Atom belső

 

Látszólag tehát minden részlet adott a már általunk is több ízben megtapasztalt, sőt kifejezetten megkedvelt, magas szintű Naim hangzáshoz, így nem volt más hátra, mint előre, beüzemeltük angol barátunkat.

 

Naim Uniti Atom belső

 

Működés közben

A hifi világában nagyon vegyesek a vélemények arról, hogy milyen is az optimálisnak mondható ár/érték arány egy rendszer elemeit illetően. A Naim Uniti Atom hazai kiskereskedelmi ára 800 000 Ft. Sokan azt mondják, hogy a sztereó erősítő értéke legyen a hangfalpárénak legalább 50-60 %-a. Mivel a Uniti Atom nem csak egy erősítő, hanem egy nagyon jó minőségű lejátszó is, lehet számolgatni, milyen hangdobozokat célszerű hozzá csatlakoztatni. Ehhez a készülékhez állványos hangfalpárból csakis a 300 000 Ft-os kategóriától felfele mernénk olyat javasolni, amely igazán ki tudja hozni azt, ami ebben a kis kompakt készülékben rejlik. Valóban nem egy megtermett darab, mégsem szabad alábecsülni, sem a 7 kg-os súlyát, sem a 40 W-os csatornánkénti teljesítményét. Mi sem tettük. De mielőtt ennyire előre szaladnánk, vessünk egy pillantást arra, hogy milyen forrásokban bővelkedik a Uniti Atom.

 

Naim Uniti Atom App

 

Ma már természetesnek mondhatóak az olyan vezeték nélküli lejátszási képességek, mint az AirPlay vagy a Bluetooth, bár a Uniti Atom az utóbbiból is az aptX HD-t kínálja, itt kiegészül a lista a Chromecast-tel, melynek segítségével a beépített Spotify és TIDAL kliens mellett, minden ezt támogató szolgáltató kiváló minőségben továbbítható a lejátszóra (Deezer, Qoubuz, Soundcloud stb.) Ezeken felül elérhetjük otthoni hálózatunkon tárolt nagyfelbontású zenéinket is, melyet a beépített kiemelkedő minőségű Burr Brown DAC akár 32 bit/384 kHz-es felbontásig is örömmel fogad.

 

Naim Uniti Atom belső

 

Akinek esetleg nem áll rendelkezésre ilyen jellegű gyűjtemény, és előfizetése sincs a fent említett szolgáltatóknál, több százezer internetes rádiócsatorna áll rendelkezésre. Szinte minden műfajban HD minőségben is el lehet érni a megszámlálhatatlannak tűnő csatornákat.

 

Naim Uniti Atom App

 

A meghallgatáshoz több típusú és értékű hangsugárzót állítottunk csatasorba az ELAC BS 403-tól a Focal Aria 926-ig, annak alátámasztására, hogy a 40 W-os csatornánkénti teljesítmény elegendő lehet egy minőségi álló hangfalhoz is.

 

A rendszer összeállítása után, megkezdve tesztünket, pontosan ugyanazt a kellemes elégedettséget éreztük, amit eddig az összes Naim teszt során. Azok az ős hifisták, akik évtizedek óta ebben a világban mozognak, rendszeresen hozakodnak elő azzal a klisével, hogy az új készülékek mind silányabb minőségűek és rosszabb hangzásúak, mint őseik. Amikor a Naim Uniti Atom elkezdett zenélni, az az érzés fogott el bennünket, hogy ha a hifi jövője ebbe az irányba megy, akkor nincs mitől félnünk, mert ez a hangzás a bizonyíték arra, hogy igenis vannak olyan cégek, akiknél a minőség továbbra is elsődleges szempont maradt, bár azzal nem tudunk vitatkozni, hogy ezt a nívót már nem adják gombokért.

 

Naim Uniti Atom távvezérlő

 

Ahogy a kis Uniti Atom a húrok közé csapott, szinte nem is a hangokat vizsgáltuk, hanem egyszerűen csak élveztük Marcus Miller - M2 című albumának minden pillanatát. Mindig is közelebb állt a szívünkhöz ez a fajta meleg, zenei hangzás, de az Atom ezt sok apró részlettel, feszességgel, és lenyűgöző térrel fűszerezte meg. A dobok ereje és méretei szinte elénk rajzolódtak a szobában, melyet könnyed cintányér kísért, tökéletesen pozícionálható érces tiszta rézfúvósokkal és gitárjátékkal.

 

Naim Uniti Atom belső

 

Christy Baron - I Thought About You című albumát hallgatva, ízelítőt kaptunk abból, hogy hogyan is kell szólnia egy ilyen kompakt rendszerből egy igazán szépen csengő, selymes énekhangnak, melynek kíséretében szinte érezni a zongora és a nagybőgő testének méretét, vagy a dobseprű simogatását a feszes bőrökön, mindezt remek térábrázolásban. Andrea Razzauti - Once in Barcelona című számának basszusai egy megfelelő hangfal kíséretében olyan mélységekig jutottak, amiket eddig nehéz volt elképzelni ilyen alacsony teljesítményű erősítőből. Nagyon határozott és megfogott dinamika jellemezte a hangzást, de tiszteletben kell tartani a Uniti Atom teljesítmény korlátait, ezért álló hangsugárzók esetén, nem javaslunk hozzá nagyobb testű,  20 cm-es, vagy nagyobb mélysugárzókkal rendelkező monstrumokat mert ott már kevésnek bizonyulhat az energia az egységes hangkép megtartásához, főleg magasabb hangerőn. Yello, Daft Punk, Etherwood albumait pörgetve áttértünk az elektronikus muzsikák világába, ahol többször volt olyan tapasztalatunk, hogy jobb hangzást értünk el az állványos hangsugárzókkal és egy aktív mélyládával. Itt is rendkívül részletes, minden apró impulzusra kiterjedő transzparens hangzást kaptunk, ami játszi könnyedséggel töltötte be a 30 négyzetméteres helyiséget. Természetesen néhány nagyfelbontású tesztfelvételünket összehasonlítottuk Spotify, illetve TIDAL forrásból érkezővel is, melynek eredménye az volt, hogy a Spotify elméletileg MP3 minősége is rendkívül élvezetesen szólalt meg, de érezhetően előnyben van a TIDAL hifi hangzása még úgy is, hogy a Naim egyelőre nem támogatja az MQA-t. Remélhetőleg ez egy későbbi együttműködéssel létrejön majd! Az egyetlen apró kifogásunk a 3,5 mm-es fejhallgató Jack csatlakozóval szemben merült fel, mert annak hangzása, ugyanolyan kifinomult, dinamikus és részletgazdag, mint a fő egységé, de egy 6,3 mm-es kimenet szerintünk itt elvárható lenne. Multiroom képességeit már a Mu-so Qb tesztelése során is méltattuk. Tökéletesen és akadálymentesen működött, függetlenül attól, hogy mely forrásokról kívántuk megosztani az információkat, kezelése pedig valóban gyerekjátéknak tűnt.

 

Naim Uniti Atom

 

Összegzés

A Naim ismét egy kiváló készülékkel szolgál azon felhasználók számára, akik nem kívánnak rack szekrényeket megtölteni különböző készülékekkel vagyonokért, de többet akarnak egy középszintű hifi hangzásnál. Egy ilyen ár érzékeny piacon, mint a miénk, nem mondható alkalmi vételnek a Naim Uniti Atom, és ebben az árfekvésben már sok más lehetőség akad, ezért nehéz azt kijelenteni, hogy "legjobb vétel" de azt biztosan állíthatjuk, hogy a kapott szolgáltatásokért (még ha hiányoltunk is belőle néhány apróságot), dizájnért, megépítésért, és mindenekelőtt ezért a hangminőségért, az egyik legjobb választás a piacon.

Naim Uniti Atom all in one hifi rendszer

Műszaki adatok

 

Teljesítmény: 2x40 W/8 Ohm
Audio bemenetek: 2 db digitális optikai (24 bit/96 kHz-ig), digitális koax (24 bit/192 kHz, DoP 64Fs), analóg sztereó RCA, 2 db USB A (elöl és hátul), HDMI ARC (opcionális)
Audio kimenetek: PRE OUT, 3,5 mm-es fejhallgató Jack csatlakozó
Támogatott források: Chromecast, Apple Airplay, TIDAL, Spotify® Connect, Bluetooth (aptX HD), internet rádió, UPnP (hi-res streaming)
Wifi frekvenciák: 2,4 GHz, 5 GHz
Támogatott hangformátumok: WAV (32 bit/384 kHz-ig), FLAC és AIFF (24 bit/384 kHz-ig), ALAC (Apple Lossless 24 bit/384 kHz-ig), MP3 - 48 kHz, 320 kbit (16 bites), AAC - 48 kHz, 320 kbit (16 bites), OGG és WMA - 48 kHz (16 bites),  DSD-64 és DSD-128
Méretek: 245 x 95 x 265 mm
Tömeg: 7 kg
Ár:

799 990 Ft (Naim Uniti Atom)


849 990 Ft (Naim Uniti Atom HDMI)

 

Mérleg

+ Jövőbe mutató tervezés és megépítés

+ Átlagon felüli anyaghasználat

+ Kiváló hangminőség és erő

+ Praktikus, könnyen kezelhető vezérlő applikáció

+ Jó minőségű okos táviránytó

+ Nagyon széleskörű szolgáltatáscsomag

+ HDMI aljzat (opcionálisan)

- Kizárólag banándugós hangsugárzó kábel csatlakozó

- Csak 3,5 mm-es fejhallgató aljzat

- Nincs USB DAC

- Nincs Phono erősítő

- Csak egy analóg audio bemenet van

av-online.hu

Vissza