Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2018.01.17

MICROMEGA M-One 100 integrált sztereó erősítő / DAC / hálózati lejátszó

MICROMEGA M100 - A Number One

Eltartott egy ideig, de ez a nap is elérkezett: végre megpillanthattuk a Micromega vadonatúj M-One sorozatát. De vajon megérte-e a hosszú várakozás?

A francia Micromega cég, akit ez idáig intelligens kompakt rendszereiről ismerhettünk, még 2015-ben egy új terméket jelentett be. Tervük ezúttal az volt, hogy egy teljes méretű receivert építsenek, melyet néhány különlegességgel ellátva tennének páratlanná, ugyanis nem akartak egyedül a jelerősítésre szorítkozni. Ehelyett egy kiváló minőségű, a HiRes követelményeknek megfelelő digitális-analóg átalakító beépítése is a terv részét képezte. És ez még nem minden. A gyártó felismerte a streaming jelentőségét, így úgy döntöttek, egyúttal egy forráseszközt is a felhasználók rendelkezésére bocsátanak. Miután jóformán egy egész éven át rendszeresen érdeklődtünk a dolgok állása felől, novemberben érkezett hozzánk egy e-mail, mely szerint rendelkezésünkre tudnak bocsátani egy eszközt, hogy teszteljük. Természetesen éltünk a lehetőséggel.

micromega_m1-piros.jpg

Hangzásteszt


Az üzembehelyezést és a bekötést követően hamarosan megszólaltak a tesztelésre kapott M-100 első hangjai, így a hosszadalmas várakozás hirtelen feledésbe merült. Az erősítő már az első, CD minőségű darabok megszólalásakor rögtön elvarázsolt tiszta és nyílt hangzásával – differenciált és gazdag dinamikájával. Ehhez társult egy visszafogott basszustartomány, ami a zene növekvő intenzitásával jelentősen erősödött. Még az olyan felvételek esetében is, melyeket már számtalan alkalommal volt szerencsénk meghallgatni, ez idáig ismeretlen árnyalatokat fedezhettünk fel.

Nagyobb felbontású zenékkel tesztelve az M-100 kiváló hangzásbeli képességei még inkább megmutatkoztak. A színpad kitágult, és az egyes hangszerek szépen oszlottak el az immáron még tágasabbnak tűnő térben. A dinamikatartomány is észrevehetően megnőtt, érvényesülni engedte a leghalkabb hangokat is, és amikor egy pillanatnyi csend után a teljes zenekar megszólalt, egy pillanatra összerezzentünk, majd a rövidke sokk lelkesedéssé alakult át.

 

micromega-m-one-white.jpg

 

A Micromegának sikerült a HiRes-forradalom erősségeit igazán kidomborítania. Természetes, részletező és dinamikus hangzást kaptunk, ami a felvétel minden egyes bitjének kihasználásával valós zenei élménnyé állt össze.
Ez minden bizonnyal az alkalmazott D/A konverter chip nem éppen alábecsülendő részegységeinek is betudható. Az új M-One sorozathoz a francia gyártó az AKM polcairól válogatott, és az AK4490 esetében nagyszerű platformot talált. A japán chipset ugyanis nem csak az általánosan használt mintavételezési ráták feldolgozását teszi lehetővé: a Micromega erősítőjében rejlő technikai lehetőségek messze túlmutatnak ezen, hiszen a manapság megszokott legmagasabb 24 bit/384 kHz-es értéket kétszeresen felülmúlja, így elboldogul a 768 kHz 32-bites PCM jelekkel is, a DSD formátum lejátszása pedig 11,2 MHz-ig lehetséges. Ezáltal gyakorlatilag nem is találhatunk olyan fájlt vagy formátumot, amivel az M-100 ne tudna megbirkózni.

 

Micromega_MOne_kibontva.jpg

 

A készülék hátoldalán természetesen megtalálhatók a szokásos koaxiális és optikai S/PDIF aljzatok, és persze az analóg csatalakozók sem hiányozhatnak. Még egy MM/MC phono csatlakozó is rendelkezésre áll, és teszi nem csak a digitális audiofil közönség számára érdekessé az M-100-at. Mégis, a fókuszban érthető módon a modern hifi eszköz által nyújtott egyéb lehetőségek állnak: külső streaming készülékek vagy számítógép számára az USB B csatlakozó kínálkozik, viszont az igazi kifinomultságot a két HDMI aljzat prezentálja, hiszen a korábban inkább a képmegjelenítésnél alkalmazott digitális illesztőegységen keresztül a Micromega képes az I2S jelek fogadására. Ez az átviteli mód a puszta adattovábbítás mellett alkalmas az órajel átvitelére is, ezáltal lehetővé teszi, hogy a konverter még pontosabban dolgozzon. Véleményünk szerint az USB mellett ezé a csatlakozótípusé a digitális jövő a hifi világában – viszont az M-100-assal akár már ma is igénybe vehetjük.

 

micromega_m1-0020 PIROS 2uj.jpg

 

Az M-100-ashoz mégsem feltétlenül szükséges külső forráseszköz, minthogy beépítésre került egy saját streaming modul, ami a fájlokat a hálózaton keresztül tudja lejátszani. Természetesen erre a célra a készülékhez megfelelő applikáció is rendelkezésre áll, azonban az általa elérhető funkciók sora egyelőre kissé szűkös. Tesztünk időpontjában a Micromega app-jével sajnos még nem volt lehetőségünk a zenék között böngészni, mivel ez a funkció csak később, egy frissítéssel válik majd elérhetővé. Ehhez jelenleg egy másik alkalmazás használata szükségeltetik – mint például az mConnect – míg a gyártó saját programjával egyelőre a forrás kiválasztására és a hangerő szabályzására kapunk lehetőséget.

 

remote.jpg

 

Szobaakusztikai korrekció


Az M-100 másik szolgáltatása jelenleg szintén fejlesztés alatt áll, így sajnos nem volt módunk tesztelni. A készülék hátoldalán található egy mikrofonbemenet, ami a jövőben az opcionálisan rendelhető szobaakusztikai korrekcióhoz használható. Ehhez a Micromega által mellékelt és kalibrált mikrofon használata szükséges, mellyel a rendszer felméri az adott helyiséget, annak falait és a benne elhelyezett bútorokat, illetve a keletkező visszaverődéseket, melyeket a belső digitális jelfeldolgozó egység figyelembe vesz a zenelejátszásnál.
Mint azt említettük, tesztünk során az erősítőnek egyelőre a fenti adatok nélkül kellett boldogulnia, viszont tekintettel az M-100 már korábban tapasztalt kitűnő hangzásbeli teljesítményére, izgatottan várjuk, hogy megtapasztalhassuk, hogyan is hangzik majd az optimalizált hangvisszaadás. Az erősítő tesztünk során enélkül a képesség nélkül is tudta, hogyan nyűgözzön le minket. Az M-100 rendkívüli digitális sokoldalúsága ellenére a Micromega nem D osztályú modult alkalmazott, hanem egy AB osztályú végerősítővel látta el az eszközt, ami csatornánkénti több, mint 200 W-ot produkál, ami egyúttal magasabb hőleadást is jelent, emiatt az M-100 aktív hűtéssel rendelkezik. A kivételesen vékony készülék mindkét oldalán egy-egy szellőző kapott helyet – az eszköz rajtuk keresztül szívja be a hideg levegőt.

 

micromega-M1-150-06.jpg

 

A masszív alumíniumból megformázott borítás alig tartogat optikai különlegességeket, leszámítva a készülékház tetején finoman végighúzódó két barázdát és a mart céges logót, melyekkel együtt a készülék még kellőképpen minimalista benyomást kelt. Ha valaki mégsem bánna némi optikai tuningot, az alapvetően ezüst és fekete színekben pompázó erősítőt számos más színben is választhatja, vagyis nemcsak a hangzás, hanem a megjelenés tekintetében is a szobához igazítható.

A Micromega az M-One szériával lehetőségek széles tárházát mutatja fel a hangvisszaadás tekintetében még analóg eszközök számára is, és olyan digitális technikát alkalmaz, mely a szokásos szabványokon nemcsak túlmutat, hanem még évekig fogja a kategória felső szintjét képviselni. Ehhez társul a modern és elegáns dizájn, ami a múlt vaskos hifi tornyaitól igencsak távol áll, végezetül pedig a dinamikus HiRes hangzás, ami a szükséges mennyiségű erősítő-teljesítménnyel megspékelve mindannyiszor lenyűgözi hallgatóját. A hosszú várakozás meghozta gyümölcsét.

 

a szinvalasztek.jpg

 

Összegzés


A Micromega M-100 egyértelműen a modern hifi eszközök új fajtájának királynői közé tartozik. Csatlakozók hatalmas tárháza, kimagasló digitális technika és modern megjelenés egyesítik erőiket egy csodálatos hangrendszerben. Az M-100 sikeresen használja ki a HiRes audio valamennyi előnyét, hogy hangzása egy új digitális korszak előfutára lehessen.

forrás: sztereomagazin.hu

 

MICROMEGA M100 sztereó erősítő

 

Iránytű

Ár:

1.199.990 Ft

Forgalmazó:

Horn Distribution Kft.

Garancia:

2 év

 

 

Technikai jellemzők

Márka / típus Micromega M100

Erősítő

 AB osztály / sztereó

Teljesítmény

2x100 Watt 8 ohm / 2x200 Watt 4 ohm

Bemenetek

USB aszinkron /HDMI I2S / optikai S / MM / MC Phono / mikrofon

Kimenetek

 1 előfok XLR / 1 RCA / 1 Trigger / HP csatlakozóblokk

Tömeg

10,7 kg

 

 

Tesztösszesítő

Hangminőség: 99

Kinézet / Dizájn:

99

Gyakorlat

100

Végeredmény:

99,3

Ár/érték arány:

9,9

Értékelés:

Kíváló / Csúcsosztály

 

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif  All in one megoldás

plus-4-16.gif  Első osztályú kidolgozás

plus-4-16.gif  Szoba akusztika beállítás

minus-4-16.gif  Magas ár
Vissza