Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2017.10.24

Naim Nait XS2 audiophile integrált sztereó erősítő teszt

Naim Nait XS2 erősítő teszt

A szemléletmódjában a zeneiséget az legelső pillanattól fogva mindenek fölé helyező patinás brit gyártó választékában a sok modern, hálózatos eszköz dacára a leginkább kultikus termékek továbbra is a klasszikus integrált erősítők, melyeknek „gyökerei” egészen a Naim alapításának pillanatáig nyúlnak vissza.

Az egészen ezoterikus szintekig nyújtózkodó integrált erősítő választék belépő tagja a szakírók és zeneszeretők által egyaránt nagyra értékelt és rendkívül jó vételnek tartott NAIT 5SI típus, őt követi a vele külsőleg teljesen megegyező NAIT XS2, amely technológiailag a legendás SUPERNAIT 2 elemeiből építkezik, bő fél áron ízelítőt nyújtva a nagynevű klasszikus zenei képességeiből.

Slim kivitelével a NAIT XS2 egy modern, letisztult készülék képét nyújtja, feketére anodizált szálcsiszolt alumínium előlappal és kellemes, megnyugtató hatású zöld háttérfényekkel. A külseje pont annyira egyedi, hogy egyből beazonosítható legyen, az aktuális divatirányzatok hiánya pedig kortalanná teszi, egy olyan erősítővé, ami tíz éve is jól mutatott volna, és tíz év múlva is jól fog. Az egyetlen jellegzetes furcsaság a bal szélen lévő hangerőszabályzó, mivel ez a kezelőszerv jellemzően az erősítők jobb oldalán szokott lenni, így inkább oda várnák a szemek és oda nyúlna érte a túlnyomóan jobbkezes tulajdonosok legtöbbje. A NAIT XS2-nél a jobb oldal a bemenetválasztó nyomógomboké, melyek közül az éppen kiválasztott kellemes zöld fényben dereng, akárcsak az előlap közepén lévő, a trükkös megvilágítástól 3D hatású Naim embléma. A készülék bekapcsoló gombja hátulra került, a bemenetválasztók mellett pedig egy 6,3 mm-es jack fejhallgató aljzatot találunk, ami valamiért szintén nem szokványos dolog manapság, pedig a fejhallgatók legújabb népszerűsége okán biztosan sok tulajdonos ki tudná használni őket. Ráadásként ez szolgáltatás nem is csak valami olcsó „sallang” mivel a beépített fejhallgató erősítő ugyanaz a kiváló A-osztályú típus, mint ami a felső kategóriás SUPERNAIT 2-ben található.

nait xs 21

Elődjéhez képest a NAIT XS2 megnövelt, csatornánként 70 Watt teljesítménnyel rendelkezik, a műszaki megoldásait pedig szinte minden részterületen módosították és finomították. A hűtését kerámia hűtőbordák biztosítják, teljesen újrakonfigurálták az áramköri elrendezését, a meghajtó egysége állandó áramforrású lett, a jel-útjait tovább optimalizálták, míg a hangáramkörök kritikus helyeire egyedileg gyártott film kondenzátorok kerültek.

naim nait xs 2 rear

Az erősítő vékonyka hátulján szépen sorba rendezve találjuk a különféle aljzatokat, köztük a azokat a DIN szabványú be és kimeneteket, amelyekről azt hittem, manapság már senki sem használja őket. RCA bemenetekből 5 line áll rendelkezésre, míg a Naim phono erősítőhöz DIN bemenetet kapunk. Kimenetekből fix jelszintű és szabályozható egyaránt van, az egy szett besüllyesztett hangsugárzó terminál pedig csak banándugót fogad. A képet a karcsú NARCOM-4-es infravörös távvezérlő teszi teljessé, amellyel a készülék összes funkciója kényelmesen irányítható.


Különös módon néhány röpke high-end/hi-fi kiállításos dallamfoszlányt leszámítva sohasem hallottam még Naim készüléket a kereskedelmet is beleszámítva immár negyedévszázados pályafutásom alatt. Ez a brit gyártó a sors fintora, a csillagok együttállása és sok más tényező miatt valahogyan eddig teljesen kimaradt az életemből, ezért arról sajnos nem tudok értekezni, hogy mi változott esetlegesen a cég szemléletmódjában és ízlésvilágában az utóbbi évek során, feltéve persze, hogy változott egyáltalán, mert azt sem tudom. Ami bizonyos a gyártó „Go deeper” szlogenje számomra a zenében való elmélyülést jelenti, amibe belegondolva az alapértékek bizonyára semmit sem változtak az elmúlt negyven év során, hiszen annak idején a márkát megalapító Julian Vereker pontosan azért fogott erősítők tervezésébe és építésébe, mert óriásit csalódott a barátai koncertjein készült felvételeinek visszahallgatásakor. Mert nem azt kapta, amit élőben tapasztalt, és nem tudott igazán elmélyülni a zenékben, így elmaradtak azok az élmények, amiket a koncerteken átélt.
Érdekes módon az amúgy igényes külsejű Nait készülékek semmilyen szinten sem hivalkodóak, más gyártók ennyi pénzért általában jóval nagyobb és feltűnőbb modellekkel állnak elő, mások meg (főleg a kínaiak) sok kiló alumíniumot pakolnak beléjük, már külsőleg megpróbálva azt sugallni, hogy valami komoly értékkel állunk szemben. Ezzel szemben a Nait XS2 a maga nemesen egyszerű karcsú fekete megjelenésével szolidan a háttérbe húzódik, mert hiszen a főszerep mégiscsak a zenéé, ő pedig „csak” egy eszköz, ami életre kelti nekünk. Ö a cilinder és a nyuszi, a zene pedig a varázsló.
Ezzel a megállapítással tökéletes összhangban a készülék hangzása pontosan olyan, amiben a lenyűgöző, pillanatok alatt elszédítő paraméterekhez szokott egyszeri hifista fülek (elsőre legalábbis) nem találnak semmi különöset. Egységesség, kohézió, semlegesség, nyugalom és természetesség jellemzik legfőképpen az erősítő megszólalását, ami nem egy röpke félórára akar lenyűgözni, hanem hosszú időre ott akar tartani a zenehallgató székben. Noha többek között nagyon jó részletező készséggel is rendelkezik, mégsem az a legfontosabb, hogy XY-nak 4 perc 35 másodpercnél hozzáér a kabátujja a kottaállványhoz, vagy 12 perc 43-kor sóhajt egy nagyot, hanem a zene komplett egésze, így az XS2 nem arra sarkall, hogy könnyen megjegyezhető, különleges pillanatokat keressünk, hanem, hogy végighallgassuk az egész felvételt, és amikor vége lesz, már azon járjon az eszünk, hogy mit teszünk fel következőnek a gyűjteményünkből. Ráadásként ehhez az élményhez és szinte már magnetikus hatáshoz a készüléknek nincs szüksége végletekig kihegyezett paraméterekre sem, így senkinek sem az marad meg a hangjából, hogy, hú, micsoda basszusa volt, vagy, hogy a színpad széle szinte kilógott az ajtón, hanem, hogy jó volt hallgatni, szívesen együtt élnék vele és bárcsak lett volna még egy kis időm, szívesen meghallgattam volna még ezt-azt rajta. Megkapó, ahogy a hangok könnyedén, fesztelenül és a maguk természetességében áramlanak a hangszórókból, vagy, ahogy a zenékbe kódolt, gyakran egészen szélsőséges érzelmek életre kelnek, az andalító romantikától kezdve egészen a vibráló feszültségig. A frekvenciasáv széles, a dinamika erőteljes, a basszus pedig testes, bár legeslegalul már nem 100%-osan megfogott, pedig az erősítő még véletlenül sem akar ezekkel a képességeivel tüntetni. sokkal inkább kidomborítja az érzelmeket és a zenék egyediségét, bónuszként pedig kifejezetten jóindulatúan bánik még a gyengébb felvételekkel is, így az esetlegesen rosszabb minőségben meglévő vagy eleve nem túl jó minőségűre sikerült kedvencek hallgatásától sem veszi el a tulajdonosa kedvét.


Ajánlás

A jelző legnemesebb értelműben egyszerű termék a Nait XS2, amit a valós és fontos értékeket képviselő jellemzői miatt megszeretni is könnyű. A hivalkodás mentesség a külsejére és a hangzására ugyanúgy igaz, a vékonyka fekete készülék szerényen megbújik az állványon és „csak” zenél.
Nagy kár, hogy korábban nem találkoztam vele!


Naim Nait XS2
Teljesítmény: 2×70 W (8 Ohm)
Méretek: 200×590×500 mm
Tömeg: 8,3 kg

hifipiac.hu

Vissza