Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2017.09.22

Rega Brio integrált erősítő teszt

Rega Brio integrált erősítő


A Rega egyik újdonsága a 2017-es évre egy újonnan tervezett integrált erősítő. Tervezői, a modell indításakor, bizonyára feltették magukban a kérdést: mit tegyen az erősítő? A válasz pofon-egyszerű: erősítsen. Ezért kerültek mindenféle ma divatos plusz elektronikát és digitális sallangot beépíteni, inkább a logikus áramköri tervezés és ezzel a hatékonyság növelése volt a fő cél. Természetesen fő profiljukhoz, az analóg lemezjátszók illesztéséhez kifejlesztett MM-phono előerősítővel kimerítik a marketinggel kapcsolatos állásfoglalásukat is. A Rega egyetlen reklámja, hogy nem reklámoz, hanem minden pénzt befektet a kutatásba és a termékfejlesztésbe. Egyébként hat hosszú évet kellett várnunk az egyik kedvenc büdzsé erősítőnk újjászületésére – úgy érezzük megérte! Az első Brio 1991-ben készült, most a hatodik generáció megjelenésében ismerős, mégis teljesen új érzések törnek elő.

Teljesítmény: 2 X 50/58 Watt 8 Ohm
2 X 80/93 Watt 4 Ohm
Frekvenciamenet: 12 Hz – 43 000 Hz
Bemeneti érzékenység: (phono) 2,1 mV 47 KΩ/220 pF
(vonal) 210 mV 47 kΩ
Fejhallgató kimenet: 32Ω = 1,8V
300Ω = 5.9V
Frekvenciamenet (phono): 27Hz – 20 500 Hz (-1dB)
RIAA pontosság: (100Hz-10KHz) ± 0.4dB tipikusan jobb, mint ± 0,3dB
Méretek: 315 x 216 x 78mm
Tömeg: 5,1 Kg
Ár: 257 900 HUF

A minimalista megjelenés tiszta és céltudatos eleganciával párosul, a Rega Brio karcsú, fél-méretű sorozatának formai jegyeit magán viselve, a kisebb méreteket előnybe helyezve, illeszkedik a Rega eddig kialakult klasszikus stílusához. Fele olyan széles, mint egy tipikus audiokomponens – ennek a méretezésnek külön rajongó tábora van – de ne higgyük, hogy a mérete megöli!

A készülékház egy elcsúsztatható takarófedél-résszel kombináltan extrudált alumínium-profilból készült. Az áramköri egységek a kétrészes alumínium vázra szereltek, amely növeli a hűtési képességet, ezzel is javítva a megbízhatóságot. Csavart vagy bármilyen más rögzítést, ami elcsúfítaná a készülék formatervét, nem látni. A fenéklapon van „elrejtve” egy transzformátorcsavar és a készülék földponti kivezetése, ami a phono elektronikához használatos. Ha már azt mondtuk, hogy a Rega Brio hatodik generációját éli, akkor hatványozottan fontos, hogy az elektronika varázslója, Terry Bateman egy kicsit „felhúzta” az áramkört. Újratervezte a teljes áramkör topológiáját, de oly módon, hogy az visszatér a régi Brio retro stílusában.

 

A vezérlő- és teljesítmény-fokozatoknak saját tápegységük van, az utóbbiak nagyobb tartalékkal rendelkeznek a hangsugárzók stabilabb vezérléséhez. A nyomtatott áramköri lapokon lévő alkatrészek elrendezése teljesen új, úgy készült, hogy minden kritikus részhez magasabb specifikációt köthessünk. A vonali és a phono-erősítő közötti elszigeteltség biztosítja az erősítő magas és alacsony jelszintjeinek pályájának elkülönítettségét. A magasabb specifikáció elérésének érdekében MUSES műveleti-erősítőket használnak a vonali- és phono erősítőben is. A korszerűsített műveleti-erősítők csökkentik a torzítást, amelyek tisztább hangzást tesznek lehetővé.

 

Az aszimmetrikus (RCA) csatlakozások négy vonali bemenetre és egy phono-bemenetre terjednek ki. A csak analóg erősítő koncepciója megmaradt, de most egy fejhallgató csatlakoztatási lehetőséggel lépett egyet a személyes zenehallgatás felé. A Brio, több konkurens gyártmánnyal ellentétben, képes arra, hogy egy szabványos hifi-fejhallgatót az erősítőről tápláljon és nem egy micro-chip gyenge kvalitásaival intézzen el. A fejhallgató használatának egyik jellegzetessége, hogy, ha megfelelő meghajtást kap és semmilyen hatása nincs a fő jelútra, nem zavarja meg a kinyerhető hangminőséget. A Rega mérnökei különös figyelmet fordítottak arra a kapcsolóra, amely a hangszórók és a fejhallgató üzemmódját váltja. Ez valójában teljesen ki van kapcsolva, ha nincs fejhallgató becsatlakoztatva.

 

Roy Gandy, a Rega tulajdonos-főmérnöke, tanítása szerint …”Amikor a zene dinamikáját vizsgáljuk az egy egyensúlyi állapotmérés lenne – az adott időben állandóan változó zene közötti ellentmondás fedezhető fel. Nyilvánvalóvá válik, hogy egy milliszekundum alatt egy zeneszám teljesítményének megváltozása megváltoztathatja a torzulási struktúrát. Ekkor a változás matematikailag differenciálissá válik, ezért valójában nincs mód a mérésre. Egészen jól hallani a zenében, amikor valaki elektromos gitáron játszik, erősítenie kell a jelet, az erősítő torzítást visz a zenébe (a zene készítése ezt megkívánja) és az erősítő torzítása valójában arra kényszeríti a zenészt, hogy egy bizonyos módon játsszon. A zenei technológiában akár 100-200% -os torzításról is lehet szó, de a hifi legfeljebb 0,01% vagy 0,1% -kal foglalkozik. Határozott változások történnek, amelyek az erősítő dinamikus működésével függenek össze, hallhatóak, csak éppen mérhetetlenek”…

 

Tekintettel arra, hogy a Brio ára nem növekedett, minden fejlesztés figyelemre méltó eredménynek tűnik. Mindezek a szempontok összevonásával a Rega Brio integrált erősítő egyedülálló a formátum-verseny középpontjában.

Meghallgatás

A zenei szótár szerint „allegro con brio” jelentése élénken, gyorsan, hévvel. Na-mármost ez itt teljesülni látszik, pardon – hallatszik. Mi lehetne erre a legjobb példa, mint a The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced című lemezének (Reprise 6261) teljes anyaga. Igen, mindent analóg lemezjátszóval próbáltunk, mert kíváncsian vártuk a beszerelt előerősítő és RIAA korrektor hangzását! Jimi hihetetlen érzékkel kezd bele a játékba, az ütős dinamikáról és a zene időzítéséről dobosa Mitch Mitchell és basszusgitárosa Noel Redding gondoskodott. Itt egy lemezen belül minden megvan amiért Jimi-t szeretjük. A Rega Brio erősítő teszi a dolgát, az átlagnál teljesebb, gazdagabb hangzással rendelkezik, minden egyes zeneszámban a rock-zenére jellemző szilárdságot mutatja. Meghallható az életrevaló újítás (a gitárhoz alkalmazott új pedálok szerepe), a mozgékony hatékonyság, a nyílt részletesség és a „keményebb” szórakoztatás.

Műfajváltásunk egy másik hangszedő alkalmazását tette szükségessé. Dolly Parton, Linda Ronstadt és Emmylou Harris közös country-lemeze a Trio című (Warner LSWB73198) akusztikus hangszeres jellegzetességei folytán egy MC-hangszedőt kívánt, amit egy elő-elektronikával illesztettünk a hangrendszerbe. Amire kíváncsiak voltunk, beigazolódott. A Rega Brio képes felfedni a komponensek közötti különbségeket, amelyek előtte vannak a hangrendszerben. Érezni a gitárok és a hölgyek énekhangja közötti különbségeket. Amikor szükség van rá minden zavaró él és kiemelés nélkül lendületes. Kellemesen lágy, amint a dalok érzelmi tartalmát játssza.

A Dire Straits – Love Over Gold című opusza (Vertigo 6359109), talán az egyetlen kiválóan hangmérnökölt munkájuk, megmutatja a dübörgő dobok puszta erejét. A Rega mégsem alakult át izomagyúvá, nem keményedik fel, nem válik nehézsúlyúvá. A zongora hangjegyei kellemesen szilárdak, még a hirtelen csend támadása után a feszességet is mesteresen kezeli. Világos, részletes és izmos, mégis elképesztően pontos és a basszus-mélységben is ott vannak azok a pillanatok, amelyek olyan lenyűgözőek, mint a crescendo irányítása. Nem annyira analitikus, mint egy klinikai előadás, de pont erre van szüksége a zenehallgatónak, hiszen igénye, hogy a zene szólaljon meg. Kívánságunk szerint eléggé felderíti a felvételek és a dalok közötti atmoszferikus különbségeket. A hangok intim és kifejező jellegűek.

Konklúzió

A Rega Brio továbbra is az a kis költségvetéssel is megvásárolható erősítő, amely megpróbálja legyőzni az árát. Amennyiben az audio-utazás megkezdéséhez az első komoly integrált erősítőnket keressük, a Rega Brio egy nagyszerű választás. Maradandó értéket és csúcsminőségű szórakozást kínál kompakt méretben. Építési minősége és a nehezebben hajtható hangszórók vezetése is azt jelenti, hogy könnyen a hangrendszer központi eleme válik belőle. Hiteles és ügyes, anélkül, hogy elveszítené a mulatságérzetét. Hihetetlenül tehetséges erősítő minden szempontból, ez a legjobb Brio, amit eddig láttunk/hallottunk.

Nem azt kell keresni, melyik konkurens modellt fogja megverni, mert osztályában, zenei szempontból a legrelevánsabb erősítő. Összehasonlíthatjuk bármilyen kis alakú modellel árkategórián belül, mindig oda fogunk kilyukadni, hogy tetszik a Rega Brio.

Pro
+ Kitűnő építés
+ Pontosság és dinamika
+ Agilis és ritmikus előadás
+ Jó fejhallgató kimenet

Kontra
MC-phono illesztés hiánya

Vissza