Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2016.12.12

Melyiket válasszam? Hangfalkábel, analóg összekötő kábel, RCA kábel útvesztő

Karácsony, kábelek, gondolatok

Szerkesztői jegyzet a kábelek körül újból és újból fellángoló vitákhoz

 

Zajlik a kábel vita, izzik a Facebook hifis közössége. Összecsapnak azok, akik szerint egy szimpla rézdrót is tökéletes és azok, akik hosszan elemzik egy-egy kábel szerepét a rendszer térleképezésében, a magas- vagy középtartomány kiemelésében, a rendszer felbontóképességében. Mi azonban, most nem erre koncentrálunk. Már azért sem, mert egy kábel soha nem tesz hozzá a jelhez, csakis elvenni tud belőle. Inkább anélkül, hogy elmerülnénk a kábelek hatásának kérdéskörében, szeretnénk megállni egy pillanatra és kicsit kikezdeni egy sokak által követett, klasszikus hifis szabályt. Sokan, a lehető legnagyobb jó szándékkal mondják ma is, hogy egy rendszer árának 15 %-át kell elkölteni a kábelekre. Valóban ez volna a helyes arány?

Vajon ha 15 % az ajánlott, akkor 30 % már túlzás, 50 % annak a jele, hogy durván túlzásba vittük a költekezést, ha pedig csak 5 %-ot költünk kábelekre, akkor a készülék képességeit pazaroljuk?

Ahhoz, hogy a rendszer és a benne lévő kábelek ideális érték arányát kőbe véshessük, előbb kőbe kellene véssük az ár és a hangminőség arányát. Ezt azonban nem tehetjük meg. Egyrészt azért, mert ugyanolyan áron, más-más gyártók termékei, más-más minőséget adnak. Sőt, más-más hangkaraktert is kapunk a különböző komponensektől. Tehát az objektív, mérhető minőség terén nem rendelkezünk stabil ár/érték arányokkal. Ráadásul még ezek után jön a szubjektív oldal, a tetszetősség kérdése, mert kinek ez, kinek az tetszik.

hangfalkábel

Mihez is szeretnénk ezt a 15 %-ot viszonyítani ezek után? Nagyon egyszerű példával élve, ha például egy 180000 forintos erősítő a nálánál másfélszer drágábbakkal vetekszik hangminőség terén, akkor hozzá mennyiért kell kábelt vennünk? No és mi van akkor, ha nekem épp egy olyan erősítő hangja tetszik, ami amúgy a teszteken csak három csillagot kapott ár/érték arányra? Most jön a fekete leves! Nem elég, hogy a rendszer árán nehéz kapaszkodót találni, még a kábelek ár/érték aránya sincsen kőbe vésve. Lehet, hogy egy kicsit drágább kábel sokkal jobban szolgálja a rendszert, mint az olcsóbb. No és az is igaz, hogy az a kábel, ami kétszer olyan drága, nem feltétlenül szól kétszer olyan jól. Már hogyan is szólhatna kétszer olyan jó, hiszen az csak a rendszernek egy eleme.

tápkábel

Az igazán drága kábelek kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy az azokban használt technológiák, a gyártás módja, a nyersanyagok ára sokszor nagyságrendekkel drágábbak, mint a belépő típusokban. Egy "nagyon jó" kábelnél jobbat csinálni nem csak nehezebb, hanem sokkal-sokkal nehezebb. Ez jelentős áremelkedést okoz, amit az átlag hifista elsápadva néz. Akkor mi a helyes arány?

tápkábel

Nincs kőbe vésve a helyes arány, de a sokat emlegetett 15 % egy jó kiindulási pont. Arra jó, hogy emlékeztessen minket, a készülékhez mellékelt, vékonyka fekete drótok szinte soha nem elég "jók" ahhoz, hogy a rendszerünkből kihozzuk a maximumot. Arra is jó, hogy lélekben felkészítsen rá, a megfelelő kábel nem feltétlenül az az olcsó dolog, amit az Auchanban 400 forintért felmarkolhatunk. Az igazság az, hogy a helyes arány csak utólag fog kiderülni. Olyan kábel kell, amivel nekünk tetszően szól a rendszerünk, amivel az kiteljesedhet, tudásának legjobbját adhatja. Vagyis olyan, ami egyszerre felel meg az objektív minőségi követelményeknek, és a zeneélvezet ránk jellemző, szubjektív követelményeinek. Ez lehet, hogy épp a rendszer árának 15 %-a lesz. Lehet, hogy kifogunk egy olcsó kábelt és az is lehet, hogy végül lesz a drótok között egy-két meglepően drága darab. A lényeg csak annyi, hogy az eredmény nekünk tetsző legyen. Nem számít, hogy az a rendszer értékének hány százaléka. Nem számít, ha valaki szerint túl sokat vagy túl keveset költöttünk a rendszerre. Az a miénk, az nekünk kell örömet szerezzen, a hangjával.

audio kábel

Kiegészítés: velünk is megesett, hogy egy fantasztikus hangú rendszert sikerült felállítanunk, az árak alapján amúgy egymáshoz nem illő komponensekből. Úgy adódott, hogy épp csak felső kategóriás kábelek és lejátszó volt az irodában, egy olcsó DAC kíséretében, az amúgy középkategóriás hangfal mellé. Mégis, ezeknek az összhatása lebilincselő volt.

forrás: av-online.hu

Vissza