Új jelszó kérése
Akciós Hírlevél
TOP termékek
Információk

Fogyasztó Barát

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2016.09.05
Médialejátszó teszt: Popcorn Hour A-500 Pro hálózati multimédia lejátszó

Popcorn Hour A-500 Pro hálózati multimédia lejátszó teszt


Találó márkanév a Popcorn Hour, a házimozi virágkorának közepén robbant be a köztudatba igencsak jó minőségű média-lejátszókkal. Az analógia, miszerint a mozinézéshez kell a pattogatott kukorica, nagyon jó – ergo, a házimozihoz nélkülözhetetlen egy Popcorn A-500 Pro!

A 2001-ben alapított cég, székhelye Fremont, California, úttörő a vezetékes és vezeték nélküli otthoni szórakoztató-elektronikai piac azon szegmensében, ahol a digitális elektronika vívmányait összekapcsolják egy sor szórakoztató-elektronikai eszközzel és így korlátok nélkül aknázhatják ki azok minden lehetőségét. A Popcorn Hour első terméke akkor született, amikor néhány hasonló területen működő cég zseniális vezetője/mérnöke új igényt teremtett és ezzel egy új kategóriát is felállított az audio-vizuális készülékek körében.

DSC_0092

A Syabas Technology gyorsan emelkedett a cégek rangsorában és már korán vezető szerephez jutott a digitális szórakoztatás fejlesztésében. Vállalati partnerei és ügyfelei a Netgear, a Hewlett Packard, a D-Link, Buffalo, I/O Data és a Pinnacle. A cég a Popcorn Hour márkában egy sor úttörő megoldást kínál az otthoni digitális szórakoztató eszközök integrálására a korlátlan streaming-média lehetőségére, a készülékek korlátok nélküli felhasználására, rendszerben való alkalmazására. Mára a cég elfoglalja a digitális médialejátszók és streaming média eszközök globális piacának jelentős részét.

A Popcorn Hour A-500 Pro hálózati lejátszó mint legújabb termék egy kicsit az előd nyomdokain jár, de többletszolgáltatásokkal, új funkciókkal és még jobb minőséggel áll a tisztelt publikum elé, kínál teljes körű képi megoldást, és hifi élményt.
Mivel a részletes adattábla rendelkezésre áll a cég honlapján, mi itt most a jó hangzás keresőinek szempontjából fontosakat és néhány általános adatot emelünk ki.

Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 kHz
Teljes harmonikus torzítás: -114 dB (XLR), -108 dB(RCA)
Jel/zaj viszony: 122 dB (XLR), 117 dB (RCA)
Méretek: 210×57×188 mm
Tömeg: 3 Kg
Ár: 239 900 HUF
Forgalmazó: Popcorn Hour Magyarország

A Popcorn Hour A-500 Pro hálózati lejátszó kivitelének külső jegyeiben a már megszokott díszítés nélküli „fekete-doboz” egyszerűség a jellemző, bár így is egészen jól mutat. Aki nem szereti „oltárszerűen” kirakni vagy szem-előtt tartani készülékeit annak ez a Popcorn Hour A-500 Pro ideális, hiszen távvezérlője üvegajtón keresztül is működik, ha pedig okos-telefonunk alkalmazásaival irányítjuk még a közvetlen rálátás sem kell.

A Popcorn Hour A-500 Pro hálózati lejátszóban rengeteg funkciót és szolgáltatást találunk. A készülék rendelkezik beépített SD-memóriakártya olvasóval, belső merevlemez fogadására alkalmas HDD „öböllel” 2,5/3,5” SATA SSD/HDD számára. Minden, a „háztartásban szokásos” digitális médiával kapcsolatos eszköz (Ethernet-hálózat, NAS, laptop, stb.) kommunikációja elérhető.

DSC_0087

Belső szerkezete a processzor részben egy 2-magos, 1,2 GHz-es Sigma Designs SMP8758 chip-et tartalmaz, amely 2 GB RAM-al támogatott. Mindez segít az akár 4K felbontású videók lejátszásában és azok „szemfolyatóan jó” képminőségének létrehozásában.
A 3D-s Blu-ray filmek lejátszása fájlból lite-módban történik, a HDMI 1.4 kimenet 3840×2160p/30 fps felbontásig táplálja kivetítőnket vagy nagyméretű képernyőnket. A VXP®-technológiának (képfeldolgozás, képjavítás, professzionális felskálázás) köszönhetően az önálló, játszómechanika nélküli hálózati kép- és hanglejátszók kategóriájának legjobb látványminősége garantált.

20160713_131534

Ezzel szépen „elnagyoltuk” a képi jellemzőket, ami viszont az audiofil zenerajongókat nagyon érdekeli, az a hangprocesszor és DAC egység. A hangzás megvalósítása az ESS Technology, Sabre ES9018K2M DAC-ra van bízva, ami ma a világ legnagyobb teljesítményű 32 bites audio D/A átalakítója a célirányos fogyasztói alkalmazások tekintetében. Az ESS Technology által szabadalmaztatott 32 bites Hyperstream és Time Domain Jitter Eliminator példátlan, akár 135dB jel/zaj viszonyra és -120dB-en tartott teljes, harmonikus torzításra képes. A DSD/DSF zenei fájlokat natívan dolgozza fel, akár DSD512 formátum esetén is! Feldolgozza akár a 384 kHz-es mintavételezésű adatokkal is. Ez pusztán az audio szerelmeseinek készült így. Mielőtt a szakértők megjegyeznék – ehhez a hardware-hez hűtés is kell ám! – biztosíthatom, hogy a Popcorn Hour A-500 Pro hálózati lejátszó csendes, ugyanis hűtése passzív, a keletkező hőt a készülék az alumínium burkolata vezeti el.

DSC_0090

Fontos terület a készülék analóg áramkörének topológiája, ami teljesen szimmetrikus, az XLR csatolás itt valós és nem egy aszimmetrikusból leágaztatott megoldás. A műveleti erősítők fontos részei, amelyek felerősítik az analóg jelet és befolyásolják a hangnem jellemzőit, például a hang sötét vagy világos tónusát, illetve hatással vannak általában az egész hangzásképre.

20160713_125956

Még egy többlet-szolgáltatás az eddigi modellekhez képest: a perszonális zenehallgatók részére egy dedikált fejhallgató-kimenet áll rendelkezésre, a fejhallgató-erősítő: Texas Instruments LME49600. Ez egy audiofil kategóriájú fejhallgató-erősítő áramkör, amely meghajtja az összes hifi-fejhallgatót, 100%-os teljesítményt nyújtva még a 600 Ohm impedanciájú eszközök esetében, de képes kezelni a ma divatos alacsony impedancia-értékű fül- és fejhallgatókat is.
A Jukeboxos távvezérlés tablet-ről és okos-telefonról kényelmes és gyors keresést tesz lehetővé. Az NMJ rendszere és felhasználói felülete biztosítja a kényelmes tartalomfogyasztást. A kettős operációs rendszer, Popcorn Hour NMJ Linux és Android 4.4.2, későbbi firmware frissítése lehetséges.

Meghallgatás

Jelentem kijöttek a különbségek! Mármint felvétel és felvétel, adatvesztéses és nagy felbontású formátum, zene és muzsika között. Örömmel konstatáltam a lendületes előadásmódot, amit a szakzsargon az elektronika gyorsaságának nevez, ami nem nélkülözte a magas hangok csillogását sem.

A fájl tárhelyétől függetlenül nagyon jó átlagú hangzásteljesítmény jött ki. Tömör, egységes muzikalitást kapunk, persze abból a rendszerből, amiből ez ki is jön és nem tolja arcunkba a zenei történéseket. Ne azt várjuk el, hogy minden műfajon és minden muzsikán a legkedvezőbb eredményt – azaz egy eredőt kapjunk! Akkor hamisítana.

Ellenben tiszta és részletgazdag, életszerű hangot kölcsönöz a számítógépen tárolt digitális zenéknek. A hangfekvések precízségét, akár hangszeres, akár ének megszólaltatásánál a pontosságot emelném ki. Zavartalanul élvezhetjük a meglehetősen jó felbontást és a kellő részletességgel megszólaló hangszerhangokat, amelyek kulcsfontosságúak a magával ragadó zenehallgatási élmény megvalósításában. Összességében, az eddigi Popcorn modellektől jobban kézben tartott a hangzás, magabiztosabbak a zenei csúcsok – konkrétabb az impulzus teljesítmény.

A 24bit/88kHz, 96kHz, valamint 176,4kHz-es felvételeket hallgatva több polccal feljebb helyeződik az értékítélet és meglepően tapasztalhatjuk, hogy egy kicsit sem sovány a hangzáskép főleg akusztikus hangszerek megszólalásakor. Az orgona, nagybőgő, zenekari üstdob, nem mindig tűnik magbiztosnak, a gyönyörűen tiszta és nyitott magas-hangok mellé kellene valami lélegzet elállító, de érjük be annyival, hogy amit az amit csinál, azt jól csinálja és csodálatot vált ki a hallgatóságból. Szemléletesen mutatja be a basszusgitárt, a trópusi ütőhangszereket és az akusztikus gitárokat. A könnyű műfajú pálya a Popcorn A-500Pro részéről a különösen feszes ritmusokban és részletekben mutatkozik meg.

Konklúzió és ajánlás

A Popcorn Hour A-500 Pro hálózati lejátszó az univerzális felhasználhatóság jegyében fogant. Ezt el is végzi, a jel érkezésének függvényében (ami lehet otthoni hálózat, behelyezett vagy külső HDD, pendrive, SDCard) az összes népszerű kép- és hangformátumot hibátlanul játssza. Az installálás egyszerű, régebbi Popcorn tulajdonosoknak már rutin. A műsoranyagokhoz való hozzáférés aránylag gyors, a menü könnyen áttekinthető, a távvezérlő és a uPnP-vel történő „navigálás” gyorsan elsajátítható.

*A fáj-formátumban tároló zenerajongók figyelmébe ajánljuk a gyári, kapcsolóüzemű tápegység lecserélését egy komolyan megépített (lehetőleg analóg) modellre, meglátják/hallják „megtáltosodik” tőle.

Remek időtöltés a készülék kezelésének elsajátítása, ami önkéntelenül belevisz az élvezetekbe, azon vesszük észre magunkat, hogy még több zenét akarunk meghallgatni – ez pedig a minőség egyik ismérve.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 85%
Kivitel: 75%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 85%

Pro
+ az összes népszerű fájl-formátum kezelésére képes
+ remek, együtt-álló, tiszta, torzításmentes hangzás
+ jó kezelhetőség

Kontra
 túl “egyszerű” kivitel
a tápegység minősége hagy némi kívánnivalót maga után

 

forrás: hangzasvilag.hu

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.