Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2016.06.07

Hangfal teszt: Dynaudio Emit M20 állványos hangsugárzó

Dynaudio Emit M20 teszt - Díjeső a „DYNOKNAK”

A Dynaudio DM sorozata alig jött le a „színpadról”, a helyét azonnal átvette az Emit sorozat méghozzá nagyon kedvező áron.

 

Az Emit modell M20-as polcsugárzó kifinomult designnal feszít az állványon, még a legapróbb részletekre is gondosan odafigyelt a gyártó, noha nem is a csúcsmodellről van szó. Ezt nem csak a gyönyörűen megmunkált szatén fehér doboz bizonyítja hanem olyan elemek is, mint a hangszórók és a bemeneti csatlakozók. Látszik, hogy a gyártó mindent elkövetett azért, hogy a legújabb Emit sorozat monitor hangfala meghódítsa a vásárlók szívét, és nem csak szép formájával, hanem nagyszerű teljesítményével is.

 

Sikerek

 

A Dynaudio Emit sorozat jó híre megelőzte hozzánk történő érkezését, és bár sohasem hagyjuk magunkat befolyásolni, azért eláruljuk, hogy az új „Dyno” Emit hangfalak eddig már több tesztben is nagyon sikeresen szerepeltek. Az előttünk pompázó Emit M20 a lengyel Hi-Fi Choice magazintól kapott 5 csillagos maximum értékelést, míg az Emit M10 a What Hi-Fi? magazin szerint a "Legjobb állványos hangfal, az 500 font alatti kategóriában" kitüntetésében részesült. Ezek után lássuk, hogyan viselkedik nálunk a „győztesek” közül tesztrefogott M20-as páros.

A részletek

 

Dobozok vastag, 25mm MDF lapokból vannak összeállítva, a belső teret nem hálózza át további erősítés, mert így is kellően merevek a kis monitor hangfal oldalai. Azonban ez még csak a látható külső volt. Hogy a szabad levegőáramlást ne zavarja semmi, a légzaj keletkezésének elkerülésére a membrán és a reflexnyílás gondosan méretezett.

 

Dynaudio-Emit-M20-Black.jpg

 

A gyártó nagyon összpontosított a termékre, és ezért más fontos részletet is nagy gonddal tervezett meg. A mély-közép hangszóró kosár alá egy vastag gumi került, és ez a tömítés jól csillapítja a vibrációt, egyben megakadályozza, hogy a rezgések átterjedjenek a doboz egyéb részeire. Duet hangszóró rendszer alapja egy puha, 28mm átmérőjű Dynaudio textil dóm. A ritkán szőtt textíliát szilikonba merítették, ami még nagyobb szilárdságot ad neki. A magassugárzó módosításának célja nem csak az, hogy fokozza a pontosságot, és az impulzus választ, hanem ezzel finomítja az erősítőhöz kerülő jeleket, egyben csökkenti a saját-rezonanciáját is, ami így mégkevésbé érzékeny az elszíneződésre. A közép- és basszus hangszórók membránja, magnézium-szilikát és polimer keverékéből készült, ami jelentős merevséggel, és jó belső csillapítással rendelkezik.

 

11-produktion.jpg

 

Az üzem polcain sorakoznak az Emit hangfalakba építendő mélysugárzók. A csévetest átmérője valóban meggyőző méretű.

 

 

A basszus meghajtóhoz, a Dynaudio-hoz híven, hatalmas átmérőjű alumínium csévetest tartozik, az erre tekercselt rézhuzal, megfelelő teljesítménnyel tudja feltölteni a hangszórót, amely jól tűri a hőt, egyben biztosítja a márkára jellemző magas termikus stabilitást.

 

 

Teszt

 

A bemeneti csatlakozók elegánsak, de mindenekelőtt praktikusak, mert védettek, így a felhasználó elkerülheti egy véletlen rövidzárlat lehetőségét. A gyártó az Emit hangfalakat szivacs reflexnyílás dugókkal is felszerelte, arra az esetre, ha a monitorok elhelyezése nagyon közel esne a falhoz, mert ilyen az esetben indokolt a használatuk. Megjegyzendő, hogy ezek használata emeli a hangfal rezonancia frekvenciáját, és ilyenkor az M20-as nem tudja ledni azt az elvárt basszus színtet, mint amikor a teljes bass-reflex rendszer dolgozik – „teljes gőzzel”. Hosszú ideig hallgattuk az Emit M20-as dobozokat, ráadásul nem is valamilyen középkategóriás jelforrással, hanem egy kiemelten jóhangú erősítővel, hiszen már előre várható volt, hogy az M20 hangja komoly kaliberű lesz.

 

Dynaudio-Emit-M20-2.jpg

Az M20-as egyik kiemelt jótulajdonsága az erős basszus tartomány, mert eléri a plafont. A másik, ami ritkán fordul elő, hogy egy monitor ilyen méretű mélyeket produkál. A konfigurálás során, ezeket a hangsugárzókat a norvég Hegel H80 –as erősítővel hoztuk össze, és ez a kiépítés elég impulzívnak tűnt. Talán jobb választás nem is lehetett volna Hegelnél, mivel ez a kitűnő hatásfokú végfok, és a 4 ohmos impedanciájú Dynók jól kiegészítik egymást.

Tehát, ha valaki azt tervezi, hogy összeköltözik egy az M20-as hangfalpárral, akkor ilyen, vagy hasonló paraméterekkel rendelkező meghajtót kell találnia, és praktikus ha egy erősebb teljesítményű erősítőt választ, hogy a lehető maximumot tudja kihozni belőle. A Dynaudio Emit jókora tekercse jól bírja a ráküldött tartósan magas terhelést, és jobban, mint a piacon elérhető átlag hangfalak. Ez azonnal kiderül, ha az elektronikus zenében sok a basszus, vagy a klasszikus alapművekben hallható szimfonikus zenekarok felvételeinél, a nagy dinamika csúcsok hallgatása közben, amiről a tesztelés közben megbizonyosodtunk.

emit20speaker1.jpgHa van egy erős teljesítményű erősítőnk, - ami most van -, akkor az Emit M20-as, fantasztikus pontossággal és mindenekelőtt kifogástalan artikulációval válaszol nekünk. A Dynaudio Emit M20 hangja nem erőltetett, könnyen, zökkenőmentesen reprodukálja a legkülönbözőbb hangokat, de - mint erre már korábban utaltunk - különösen a basszushangokban a legerősebb. A populáris zenéken túl, a Berlini Filharmonikusok előadásában: The Catacombs (Sepulchrum romanum) rézfúvósainál jól lehetett érzékelni a hangfal átható erejét és precíz megszólalását, ami ugyan rövid tétel, de annál inkább „beszédes”, és a minőségi zenehallgatás gyors megtapasztalásához kitűnő példa. Az Emit M 20 talán nem annyira nyitott a vokális hangzás szerelmeseinek, de még mindig azon a szinten van, hogy szépen, érzékenyen szolgálja az igényes zenehallgatást, és műfajokat átívelően, az akusztikus hangszereken is feszegeti a magasabb kategória határait.

A Dynaudio hangja szépen szól, nemcsak az akusztikus gitár, hanem a trombita és a hegedű hallgatása esetén is. Természetesen, a nagyon kritikus, képzett zenehallgató olykor hallhat némi torzulást, színhűség és bensőség-érzet hiányt, de tegyük hozzá, hogy a másik tapasztalata viszont az lehet, hogy még a sokkal drágább hangsugárzóknál is előfordul az ilyesmi, tehát ebben a tekintetben is kijelenthetjük, hogy tökéletes az M20 ár/érték aránya. A legfontosabb tehát megállapítanunk azt a tény, hogy a Dynaudio kínálatában szereplő Emit M20-as a teszt során kiválóan szerepelt. Minden zeneszámban éreztük a tipikus Dynaudio védjegyeket és a hangfalak elrettentő erejét. Függetlenül attól, hogy mely műfaj felé nyúltunk, mindig megfelelően kiegyensúlyozott, homogén hangzást kapunk, ami azt bizonyítja, hogy a reprodukció széles körűen ideális. A Dóm magas-sugárzó saját hangja könnyen egybeolvad a közép/mély kónusz hanszgzórók hangjával, és egy harmonikus duettet hoznak létre. Az Emit M 20-as térérzete - méltóan a kétutas monitor hangfalakhoz - példásan széles, és finoman, érzékletesen árnyalt.

 

Mérés

 

 

SCREENSHOT_M20 .jpg

Az Emit M20 szép frekvencia menete meggyőző.

 

 

Ajánlás

 

A Dynaudio Emit M20-at úgy tervezték, hogy mindenféle zenét jól közvetítsen, és az ára alapján a katalógusokban se legyen elrettentő. Az állvány, vagy polchangszórókat, más néven monitorokat a fehasználók elsősorban a minőségi hangjukért értékelik. Ez nem jelenti azt, hogy a földön álló hangszórók nem képesek felzárkózni ebben a tekintetben, csak a nagyobb térfogatú dobozaik miatt sokkal több nehézséggel kell szembenézniük, ahhoz hogy hasonlóan precíz hangjuk legyen. Ez azért van, mert a kisebb dobozok egyszerűen kevésbé hajlamosak a rezgésekre, amik pozitívan befolyásolhatják a belőlük áradó színezetlen hangok előállítását. Így a gyártó anélkül, hogy magasabb költségeket vállalna, könnyebben el tudja érni a jóminőságű hangvisszaadáshoz szükséges kívánt merevséget. Ez pozitívan befolyásolja a monitor hangdobozok minőségét és azok akusztikus tulajdonságait, mint például esetünkben a vizsgált modell: a Dynaudio Emit M20 monitor hangfalaknál, amihez a gyártó tartós értéktartást, és szokatlanul hosszúidejű garanciát is biztosít. ( - )

 

 

DYNAUDIO_Emit_M10-M20-M15C-M30_640.jpg

Emlékeztetőül, itt az Emit széria összes tagja, amelyel komplett házimozit lehet kiépíteni.

 

DYNAUDIO EMIT M20 POLCHANGFAL

 

Ár:                                   225.000 Ft/pár

Forgalmazó:                     Music Tools Bt. 

 Telefon:                          +36308703012

Webcím:                         www.sounds-good.hu

Garancia:                         8 év

 

 

Technikai jellemzők

 

Teljesítmény:

150 Watt

Magas sugárzó

2,8 cm selyemdóm neodímium

Mélysugárzó:

170 mm kapton

Érzékenység:

86 dB

Névleges impedancia:

4 Ω

Frekvencia tartomány:

50-23.000 Hz

Méretek:

215 x 355 x 265

Súly:

Szín:

7,5 Kg.

szatén fekete, szatén fehér 

 

 

Tesztértékelés: (max.100 adható)

 

Hangzás:

Hangzás: 90

Zenei részletek:

90

Dinamika:

92

Térleképezés: 92

Végeredmény (átlag):

91

 

Gyakorlati értékelés:

Kidolgozás: 92

Kezelhetőség:

90

Dizájn: 88

Végeredmény (átlag):

90

 

Teszt összesítő:

Hangzás:

91

Gyakorlati értékelés:

90

Végeredmény (átlag):

90,5

Ár/érték arány: 9,1
Értékelés: Kiváló

 

 

Röviden és velősen 

 plus-4-16.gif  audiofil minőség

 plus-4-16.gif  analitikus hang

 plus-4-16.gif  Gyönyörű kivitel

   NIncs

 

 

A Dynaudio Emit M20 hanfalak megvásárolhatók a Sounds-Good.hu webáruházában, és meghallgathatók a bemutatótermükben!

Forrás: sztereomagazin.hu

Vissza