Bemutatótermünk működését - más irányú elfoglaltságaink következtében - felfüggesztettük.

Megkeresését egyéb elérhetőségeinken várjuk!

Info: +36-30/6701767 (H-P.: 8-18 óráig!)

Hírek - Erősítő, lejátszó és hangfal tesztek - Újdonságok

2016.03.25

Hangfal teszt: Dynaudio Excite X18 állványos hangsugárzó

Dynaudio Excite X18 - Kompakt méret, átható erő

Az új Dynaudio Excite modelleknek igazi high-end hangminősége van, ami elegáns, karcsú kialakítással párosul. Az Excite X18 jellemzője a könnyed hajthatóság, vezető technológiája révén szinte bármilyen erősítővel hatékony teljesítményt produkál.

Ha valaki behatóbban ismeri a Dynaudio hangfalgyártó filozófiáját, nem szabadul tőle, és kíváncsian várja a következő újabb alkotást, így voltunk ezzel mi is. A „Dyno” az évek során fogalommá vált és legalább olyan népes rajongó tábort gyűjtött maga köré, mint egy népszerű rock zenekar. A kis hangfalak rajongóit bizonyára elkápráztathatja az X18 nagyszerű kinézete, de egy hangfal esetében a csodás kivitelezéssel együtt kell, hogy járjon a jó minőségű hangzás is, és köztudottan ez pedig az egyik legnehezebb dolog a hangfalépítésben. Lássuk hogyan sikerült ez a feladat a Dynaudio Excite X18 esetében.

 

A forma

 

Az Excite X18 csodálatos kompakt kialakítást kapott. A gyártó szakított az éles, 90 fokos sarkok és élek trendjével. Az előlapot két hosszanti letöréssel lágyították, és így a kis előlapot szinte maximálisan kitölti a két hangszóró. A mély-sugárzónak az elöl „kiszellőztetett” dizájnjáról azonnal felismerhető a márka. A Woofer peremei csak milliméterekre vannak a szélektől és a két hangszóró is a lehető legközelebbre került egymáshoz. A gondos, és közeli tengely-geometrikus tervezés lehetőséget ad a tágas térhatás a megteremtésére. A monitor dobozok kétutas basszreflex kialakításúak.

 

dynaudio-excite-x18-hangfal.jpg

 

 

Nagyon szép az új, mágnesesen csatolt első rács, ami a letisztult megjelenés záloga, mert a szita hüvely része nem csúnyítja el a sarkokat.

A Dynaudio Excite széria vonzó, négyszínű kivitelben készül, ideálisan integrálható minden stílusú lakberendezési környezetbe. A rózsafa, dió és szatén-fekete Excite modellekhez fekete szövet rács tartozik, míg az Excite szatén fehérhez világosszürke rács társul. Külön opció, hogy külön megrendelésre a fehér rácsokat is be lehet szerezni. Nálunk a teszteléshez most a rózsafa kivitelű trónol az állványon, és ez a változat nekünk „nagyon bejön”. Jól látható a fa erezet hosszanti lefutása, igazi, bátor egyéniséget, és szépséget kölcsönöz a kis hangfalaknak.

 

 

Dynaudio Stand 6 állványon az igazi

Dynaudio-Stand-6-hangsugarzo-allvany.jpg

A Dynaudio Stand 6 állványon trónoló Exciter X 18 olyan harmonikusan néz ki, hogy azok ketten szinte elválaszthatatlan egységet képeznek. A Stand 6 állványok lágy ívei a sarkos hangfalaknak szinte az ellentétei és jól kiegészíti azokat. Ha jobban megnézzük a hangfal állványt, akkor annak a felépítését csak dicsérni lehet, mivel igen sok gondot fordított a gyártó arra, hogy ezzel is segítse a hangzás fokozását. A szendvics szerkezetű felső és alsó részbe, az alumínium elemek közzé gumi rezgéscsillapító került és a csepp vagy inkább szárnyprofil keresztmetszetű oszlopokba elrejthető az igen vastag hangfal kábel is. Természetesen a profi kialakítás következtében, tüskesábak is becsavarozhatóak a talpak sarkaiba. Tehát a szépség és a funkció egyben van ebben a Dynaudio Stand 6 hangfalállványban, így a legméltóbb társa tud lenni az Excite hangfalak számára.

 

Tartalom

 

Az Excite X18 egy kompakt polc hangsugárzó, amely jelentős terjedelmű hanggal- és félelmetes hangerővel rendelkezik. A gyártó folytatta a régi Dynaudio hagyományt, ami többek között a kiváló kompakt hangfalakat gyártását is jelenti. A tesztben vizsgált Excite X18 hangfalpár az Excite X14 modell felett helyezkedik el, nagyobb dinamikatartománnyal és kiterjesztett, mélyebb basszussal rendelkezik, szélesebb spektrumú hangot, kivételes pontosságot, és a lehető legtermészetesebb hangképet adja.

Az első osztályú 6,5” méretű Esotec mélynyomó fekete Kapton lengőtekercses és rendkívül erős mágneses rendszerrel áll a basszusok és a jól megfogott hangok szolgálatába, nagyon semleges szonikus karaktert, kifinomult középhangokat és pontos basszus reprodukciót ígér. A „state-of-the-art” Esotec soft dóm 27 mm-es magas-sugárzó precíziós bevonattal és különösen erős mágnessel éri el a legrészletesebb felbontást és a kifejező, jól kiegyensúlyozott és a hihetetlenül kifinomult nagyfrekvenciás hangzást.

 

Teszteljük…

Tesztalanyunkat egy felsőkategóriás, Eisa díjas Marantz audio lejátszó-erősítő párossal teszteltük. A Hi-Res lejátszó maximális tudását kihasználva, rengeteg magas felbontású zenei anyagot hallgatva, lassan kialakult bennünk az Excite X18-ra jellemző összkép. Manapság elterjedt az újabb gyártású hangfalaknál, hogy a reflex csövekhez kiegészítésként szivacs dugókat kapunk, így van ez az Excite X18 esetében is. Ennek az a célja, hogy a felhasználó számára alternatívát kínáljon a hangfal zárt dobozzá alakításához, a mellékelt kiegészítők „reflexportba” helyezésével. A teszteléskor azt is megvizsgáljuk, hogy ez a kis változtatás, hogyan módosítja tesztalanyunk hangját. Egy új hangfalat ildomos járatni a tesztelés előtt – tartja a mondás. Ezt tesszük mi is, bár vannak hangfalak, amiknél ez nem sokat változtat, más estben, pedig igenis észrevehetően változik a hang a „bejáratásnak” köszönhetően, ezt sohasem tudhatjuk előre. A bejáratás a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik, mert ilyenkor csak úgy, a saját örömömre. hallgatom a kedvenc zenéimet mindenféle koncentrálás nélkül. Kissé fokozottabb hangerőállásban már a kezdeti szakaszban is előjönnek a hangfalak főbb jellemzői. Így mégiscsak hasznos dolog odafigyelni, hogy milyen hangokat hallunk éppen a „próbaüzem” alatt. Tisztelt Olvasó! Elárulhatjuk, hogy a Dynaudio Excite X18 már kezdettől fogva igazi kis „fenevadként” viselkedett, remekül hozta azt a szintet, amit a márkában a legtöbben kedvelnek: a hangzás erőtől duzzadó, kicsit nyers, néha túl közvetlen, precíz és dinamikus. Az igazán meglepő azonban az, hogy mérete dacára igencsak testes hang árad felénk a dobozból. Most egy fordulat következik, ugyanis néhány napra felfüggesztem a tesztelést és csak zenét hallgatok a kis "Dynón" - kedvtelésből, majd utána leírom, hogy mit tapasztaltam az engem is izgató Excite X18-al kapcsolatban, és ezt megosztom kedves olvasóinkkal.

Nyüstöltem napokon át ezt a kis végső láncszemet, ami azért sok örömet okozott, de az  is igaz, hogy időről-időre, vissza-visszatérve egy-két tesztzenéhez, nem sok változást hallottam a bejáratást követően a hangzásban. Ez megnyugtatott, mivel az állandó minőséget amúgy is jobban kedvelem. Elvégeztem a fehér-zajos frekvenciaméréseket, azért többet, mert kíváncsi voltam a reflex és a zárt dobozként mutatott frekvenciamenetére is. Ha már megadta a gyártó ezeket az opciókat, én éltem is vele.

 

DYNO X18 01.jpg DYNO X18 02 tĂśmĂśtt.jpg

 Az első képen a bedugott reflexportal mért frekvenciajelleggörbe, a másodikon a szabadon hagyott reflexnyílással mért látható. A méréseken is jól látszik a két eltérő működési elvből adódó különbség hatása, amely leginkább a mély-frekvenciás átvitelt érinti drasztikusan.

 

Ez a változtatás jól hallható egyébként, mert a nyitott reflexdoboz teltebb mélyeket produkált, ugyanakkor precizitásban veszített kicsit a zárt változathoz képest. A zárt doboz használatának az előnye pedig az, hogy a basszushangoknál nem jelentkezik a tipikus reflexdobozokra jellemző „levegő-surrogásként” hallható kísérő jelenség a hátsó reflexnyílásból. Ennél a hangfalnál is érvényesül a valamit-valamiért elv, és ez így van jól, ezt el kell fogadnunk. Jó hír viszont, hogy a hangfalra a zeneiség jellemző, vagyis az, hogy a zenehallgatás közben leváljon a hangszórókról, ami az Excite X18 esetében szerencsésen megtörténik, maximálisan kirajzolja a mindenkori színpadképet, amiben a zenekar játszik. Ez érdekes, egyben fontos tulajdonság ez, mert minél kisebb egy hangfal fizikai mérete, annál lenyűgözőbb megtapasztalni ezt a jelenséget, és a mi esetünkben is ez történt.

DYN_Excite_X18_walnut 300x400.jpg

Most megint félretettem az unalomig hallgatott tesztzenéket, és a Helloween zenekar „I Belive” és „Longing” című számait hallgattam meg a rendszeren. Páratlan élményhez jutottam, mivel a nagy ívű dinamika-felhalmozás hatását ezekben a zeneszámokban, egy óriási impulzus tömeg szabadítja fel a felgyülemlett feszültségtől, ami ezen a kis hangfalpáron katartikusan jól szólt. A komolyzene is jól áll neki, de a zúzósabb, riffelős kemény zenében is tökéletesen helyt tud állni, úgy tűnik az elektromos gitárzenét játszó zenekarokat is kedvelhetik a hangfal készítői.

A precíziósan szigorú frekvenciamenet meghozta a gyümölcsét, mert szinte a stúdióban érezhettem magamat, és magam előtt láttam, ahogy a hangmérnök a keverőpultnál feltolja a hosszan csúsztatható potmétereket. Ekkor vettem észre azt is, hogy ezt a kis Excite X18-at simán el tudnám képzelni egy stúdióban akár monitor hangfalnak is. Azt hiszem ezzel már mindent elárultam a Dynaudio Excite X18 valós és rejtett képességeiről.

Ajánlás

A több napig tartott tesztelés során meggyőző teljesítményt nyújtott a Dynaudio Excite X18, és a jó képességek egész sorát fedeztük fel benne, kiemelten gondolva itt a zenei reprodukció részletes, nagyfrekvenciás felbontására, és a panoráma átláthatóságára, ami mellé erőteljes dinamika, és rendkívül tiszta mélyhangzás társul. Az Excite X18 ideális terepe a kis és közepes méretű szobákban van, és ez teszi egyszerűen az egyik legjobb kompakt hangsugárzóvá, amit a Dynaudio valaha épített, és ezt öröm volt megtapasztalni a vele eltöltött együttlét során. El kell ismerni, hogy ezt a minőséget nem adják olcsón, de a Dynaudio-tól ezt már megszokhattuk.

( lambert )

forrás: sztereomagazin.hu

 

Dynaudio Excite X18 monitor hangfalExcite-x18-valnoej-par 300x400.jpg

 

Ár:                                   355.000 Ft/pár

Forgalmazó:                     Music Tools Bt. 

Telefon:                          +36308703012

Webcím:                          Dynaudio Excite hangfalak

Garancia:                         8 év

 

Technikai jellemzők

 

Teljesítmény:

175 Watt

Magas sugárzó

2,8 cm selyemdóm neodímium

Mélysugárzó:

165 mm kapton

Érzékenység:

86 dB

Névleges impedancia:

4 Ω

Frekvencia tartomány:

44-23.000Hz

Méretek:

190X 320X 280

Súly:

7,5 Kg.

 

Tesztértékelés: (max.100 adható)

Hangzás:

Hangzás: 92

Zenei részletek:

90

Dinamika:

90

Térleképezés: 92

Végeredmény (átlag):

91

 

Gyakorlati értékelés:

Kidolgozás: 92

Kezelhetőség:

92

Dizájn: 92

Végeredmény (átlag):

92

 

Teszt összesítő:

Hangzás:

91

Gyakorlati értékelés:

92

Végeredmény (átlag):

91,5

Ár/érték arány: 9,2
Értékelés: Kiváló

 

Röviden és velősen 

 

 plus-4-16.gif  audiofil minőség

 plus-4-16.gif  analitikus hang

 plus-4-16.gif  Gyönyörű kivitel

   -

 

Vissza