TOP termékek

Tanúsítvány

SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Hírek - Tesztek

2018.10.02

Naim Mu-so Qb - A bűvös Kocka

Kevés gyártó lephette meg úgy a közönséget, a rajongóit és a szaksajtót a hifi történetében úgy, mint az egykor valódi „keményvonalas” hírében álló Naim, amikor bemutatta az Uniti és Mu-so családokat, melyeknek tagjait egyrészt mindenféle modern technológiával felvértezték, másrészt, ami még inkább meglepő, a korábbi egyszerű kinézetű készülékekkel teljesen ellentétben valódi design műalkotások lettek.

A Uniti sorozat tagjaival kapcsolatban már korábban kilelkendeztük magunkat, (közülük a Starral a Focal Kanta 2 tesztje kapcsán volt alkalmam találkozni), a „fő” Mu-so pedig szintén vendégeskedett nálunk, így most a kisebb Mu-so Qb jelű „kocka” került sorra. A nevéhez hűen kocka alakú Mu-so Qb annak ellenére nyújt lenyűgöző látványt, hogy a (szemre) szabályos kockaformát olyan sokat azért nem lehet ragozni, a kiviteli és látvány elemek, az ízléses anyagok, valamint a már többször méltatott multi-funkciós kezelőtárcsa azonban ezt a modellt is nagyon kívánatossá varázsolják; olyan készülékké, amely már a meghallgatása előtt képes felkelteni a birtoklási vágyat. Nem is kicsit.

naim mu so qb 2

Funkcióját tekintve a Mu-so Qb egy vezetékes és vezeték nélküli zenerendszer és hálózati lejátszó, egyszóval egy kompakt és nagy tudású audio szett, tehetősebbeknek az íróasztalra, vagy a kisszobába, esetleg a dolgozószobába, stb., más esetekben pedig akár a fő otthoni zeneeszköz szerepére is. A bő 20 cm oldalméretű Qb üvegcsillapítású polimerból készült házának minden egyes négyzetcentiméterét kihasználták, egyszóval a tervezőcsapat az egyedi látványon túlmenően azon is eleget tréningezhetett, hogy mindennek optimális helyet találjon és az alkatelemek tökéletesen „belakják” a rendelkezésükre álló nem túl nagy helyet.

A méretéhez képest meglehetősen nehéz Qb alumínium tetőlapján található a jellegzetes és tényleg szenzációs multi-funkciós forgatótárcsa/érintős kezelőpanel, a hátoldalát pedig szinte teljesen elfoglalják a jókora méretű eloxált alumínium hűtőbordák, amelyekre, figyelembe véve a készülék meglepően nagy teljesítményét, bizony szükség is van. Az elő,- és a két oldallapot, illetve a bennük lévő hangszórókat alapesetben fekete szövetrácsok fedik, melyeket opcionálisan kék, narancssárga és vörös színűekre lehet cserélni, hogyha valaki a klasszikus feketénél egyedibb vagy izgalmasabb kinézetre vágyik. Nagyobb testvéréhez hasonlóan a Qb alsó része is átlátszó akrilból lett kialakítva a jellegzetes, kéken világító Naim logóval, ha esetleg elfelejtenénk kivel állunk szemben. Amikor bekapcsoljuk a készüléket, a hangerő fényei Knight Rider-es érzett keltve futnak körbe és a Naim logó is világítani kezd, valamint természetesen életre kel az érintőpanel is, megjelenítve a be/kikapcsolás/készenlét, a lejátszás/szünet, az (internet) rádió és a bemenetek ikonjait. Működés közben a forgótárcsa szélén lévő fények a hangerő szintjét mutatják, valamint praktikus módon az internetes rádióállomások indikátoraként is működnek.

Naim mu so qb

Természetesen senki sem gondolta, hogy egy Naim kategóriájú gyártó egy Bluetooth hangszóró-féle termék esetében is megelégszik valami egyszerűbb hangrendszerrel, amit azonban a Qb produkál, az tényleg minden képzeletet felülmúló. A készülék teljesítménye ugyanis 300 W (!), ami a 4×50 W + 1×100 W kombinációból adódik össze. A különösen erős, stabil és rezonanciamentes polimer házban összesen hét hangszóró található. Az első oldalban felül helyezkedik el kettő 1” méretű mikro-szövet dóm tweeter, alattuk a kettő 2,5”-os polipropilén membrános középsugárzó, legalul pedig a szintén polipropilén membrános 5,7”×3”-os mélysugárzó található. A kocka két oldalfalába ezenfelül még egy-egy ugyanekkora passzív membrán is került, amelyek tovább fokozzák a készülék megszólalásának testességét és erőteljességét. Az aktív hangszórók közül a csipogókat és a középsugárzókat 50 Wattos, míg a woofert 100 Wattos erősítő hajtja meg. A hangszórók beépítési szögét és sugárzási irányát körültekintő tervezéssel alakították ki, annak érdekében, hogy az egy „dobozban” lévő meghajtók minél nagyobb térhatást kelthessenek.

Naim mu so qb belso

A nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén 32-bites digitális jelfeldolgozással rendelkező Mu-so Qb különféle vezetékes és vezeték nélküli csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik. Előbbiek közé tartozik a Wifi/AirPlay és a Bluetooth, míg a vezetékes választék Ethernet hálózati csatlakozóból, USB A portból, optikai digitális bemenetből és egy 3,5 mm-es sztereó analóg jack bemenetből áll. Mindezek révén a készülék a hálózatos funkciók és a vezeték nélküli alkalmazás mellett külső analóg illetve digitális forrásokkal is használható.
A Mu-so Qb támogatja a Wi-Fi vezeték nélküli adatátvitelt akár öt szobába is, emellett az UPnP hálózaton keresztül a saját tárolók illetve a felhőalapú zeneszolgáltatók zenetárai (Spotify, TIDAL) és az internet rádiók is elérhetők. A különféle zenei fájlok széles skálája támogatott, úgymint a WAV, FLAC és az AIFF (akár 192 kHz / 24 bit felbontással), az ALAC, AAC, OGG, WMA és az MP3. A kényelmes kezelhetőséghez a Naim Androidos és iOs platformokon egyaránt futó alkalmazását kell letölteni, az alapfunkciók direkt eléréséhez pedig a zseniális és megunhatatlan fényes fekete tárcsa kínálja magát, amiért már önmagában is megéri odamenni a készülékhez.

A korábban tesztelt nagyobb Mu-sohoz hasonlóan a Qb is egyértelműen audiofüleknek való módon muzsikál, aminek köszönhetően komoly high-end rendszerek után is bátran lehet hallgatni, mert az irányultság és a karakter ugyanolyan, csak éppen a kompakt eszközök stílusában. A hangszerei tiszták, természetesek és valóságos színezetűek, az egymáshoz nagyon közel lévő hangszórók dacára a megszólalás levegős és a különféle hangok illetve szólamok szépen elkülönülnek egymástól. A kommersz berendezések kihegyezett mű-magasainak, kozmetikázott hangszíneinek és túllőtt basszusának nyoma sincs; a Qb kiegyensúlyozottan, a „normál” hangsugárzós rendszerek arányaival muzsikál és minden egyes hangján érezni a rutinos high-end gyártó „keze nyomát”, aki a kis design kockát a komoly komponensek képére formálta. Kellemes levegős magasaihoz telt, dinamikus és erőteljes basszus párosul, ami halkan hallgatva sem tűnik el a hangképből; a háttérzene hangerőn hallgatott különféle pop és rock zenéken például nagyon tetszenek a finoman duruzsoló mélyek és ritmikus, testes dobütések. Újabb örvendetes paraméterként a hangok felvétel függvényében körben eltávolodnak a kis kockáktól, nincs azonban trükkös DSP, ami kesze-kusza, mesterségesen felpumpált teret próbálna létrehozni, így eltávolítva a hangzást a hiteles karaktertől. Az egészen drága rendszereken is hallott jól ismert tesztmuzsikák úgy szólnak, ahogy szólniuk kell, és azt gondolom, egy efféle eszköznél ez a legfőbb paraméter, mivel az a cél, hogy a felhasználó a zeneszobáján kívüli helyeken és helyzetekben is olyan karakterű és hangulatú zenét hallgathasson, amilyet a fő rendszerétől megszokott. A részletező készsége szintén nagyon jó, az akusztikus vagy élő felvételek jól ismert neszei, szuszogásai és zajai sem sikkadnak el, ami tényleg nagy szó egy kompakt rendszer esetében. Hangerő tekintetében a különleges anyagú szilárd doboztestnek, a nagy teljesítménynek és a minőségi, strapabíró hangszóróknak köszönhetően bátran megpörgethetjük azt a bizonyos tárcsát, a kis kocka nagyon jól bírja a terhelést, nagyobb hangerőn egészen olyan érzetet keltve, mintha egy kisméretű szub-woofer lenne.
Felsőkategóriás készülékként a Qb értelemszerűen meghálálja a minőségi zenei anyagokat, ezért a választékból mindig a jobb felbontásúakat és hangzásúakat érdemes választani, másik oldalról viszont még egy átlagos MP3-al is élvezetes hangzást biztosít, vagyis nem finnyás, és lehetőleg mindenből a legjobbat próbálja meg kihozni, nem pedig a hiányosságokat dörgöli az orrunk alá. A Bluetooth eszközöket gyorsan megtalálja, és már szólhat is a zene róluk, a Qb kvalitásai miatt, azonban ha lehetséges, érdemesebb inkább az Ethernet vezetékes hálózati kapcsolatot használni a jobb minőség érdekében.

Ajánlás

Az egyedi kivitellel, remek funkcionalitással és elegáns megjelenéssel rendelkező Naim Mu-so Qb a már ránézni is öröm készülékek közé tartozik; egy olyan eszköz, amivel igazi élvezet foglalkozni, na és persze amit ugyanolyan élvezet hallgatni is, mert a kis kocka legfőbb ütőkártyája természetesen a kiváló hangzás, amihez foghatóval ebben a műfajban ennyiért még nem találkoztam. Egy igazi unikum termék kifinomult füleknek luxus kivitelben.


Naim Mu-so Qb
Teljesítmény: 4×50 W + 1×100W
Méretek: 210×218×212 mm
Tömeg: 5,6 kg

forrás: hifipiac.hu

2018.07.30

Naim Uniti Atom teszt - Atom jó csöppség

A Naim Uniti sorozata a design valóságos diadalának mondható, egy olyan arany középútnak, amelyen a klasszikus minőségi audio készülékek és a modern, látványban is nagyon erős kompakt modellek találkoznak és úgy egyesülnek, hogy a végeredmény mindkét világ rajongóinak maximálisan a kedvére válik.Szubjektív elemeket sem nélkülöző tesztünkben a csúcsmodell Nova után ezúttal a kicsi Atom következik.

A Nova árának nagyjából a felébe kerülő Uniti Atom all-in-one készülék tulajdonképpen minden olyan design elemet magáénak mondhat, amiért a Novába bele lehet szeretni, csak éppen kisebb és még kompaktabb nála. Olyan kis guszta és csini, meg persze a méretéhez képest jó nehéz, mert ne feledjük, hogy mégis csak egy high-end minőségű audio eszközről van szó.

Szó mi szó, nehéz mellette szó nélkül elmenni, mert valósággal vonzza a szemet és gyorsan felébreszti az emberben a birtoklási vágyat. Talán csak azok nem kezdenek el érte egyből lelkesedni, akiknél a high-end az asztalnyi méretnél és minimum 20 kg-nál kezdődik. Nekik először meg is kell hallgatniuk. Mindenki más könnyen, mondhatni első látásra beleszerethet, ráadásként az Atom azon ritka hifi eszközök közé tartozik, amelyek kimagasló WAF (Wife Accepted Factor, szabad fordításban Feleség Tűrési Tényező) értékkel rendelkeznek, főleg, ha eltitkoljuk az árát. (Csak ki ne guglizza az asszony, mert akkor lesz nemulass!)

naim uniti atom audio system front

A sorozatbéli társához hasonlóan feketére anodizált, szálcsiszolt alumínium külsővel rendelkező Atom megjelenésének kulcselem eleme az előlapjának tekintélyes részét elfoglaló 5”-os színes kijelző tűéles és kifejezetten szép színekkel megjelenített képekkel, a lábazatában világító Naim embléma, valamint a tetején lévő, jókora méretű, megvilágított peremű hangerőszabályzó tárcsa. A CNC gépen készült szálcsiszolt alumínium házas aprócska készülék 7 kg-ot nyom, amiben komoly szerepe van a vaskos extrudált alumínium hűtőbordáknak és a házának közel felét elfoglaló méretes toroid transzformátornak. A Novához hasonlóan az Atom AB osztályú analóg erősítője is a NAIT integrált erősítőből származik, aminek „begyömöszölése” és a kompakt modellhez igazítása nem kis munkát okozott a kreatív Salisbury csapatnak, de megoldották, mi pedig így modern köntösben is élvezhetjük a klasszikus időkből származó legendás Naim hangzást, amelyen anno egy egész hifi generáció felnőtt. Az Atomban lévő verzió teljesítménye 2×40 W, ami a gyakorlatban és nem túl érzéketlen hangsugárzókat használva bőségesen elegendő lehet, ha viszont mégsem, a pre out kimenet révén egy izmosabb végfokkal is kiegészíthetjük a készüléket. A szűkös hely dacára akiváló minőség garanciájaként a kapcsolás természetesen kizárólag szigorúan válogatott, kiváló minőségű diszkrét komponensekből épül fel házon belül tökéletesen elválasztva a digitális és a tápszekcióktól, valamint a Naim új Signature hangerőszabályzó egysége is beépítésre került, amely a kifinomult analóg módon történő hangerőszabályzást digitális precizitással végzi, és egyébként a high-end NAC-N272 streamer előfokban is megtalálható. A hangerőszabályzás a már említett tetőlapi koronggal történik, amelyben a rafinált tervezők még a Bluetooth antennát is elrejtették. Az aktuális hangerő értékről a kijelző természetesen folyamatosan tájékoztat, akkora szép formájú, tű-éles fehér digitekkel, amelyeket még egy nagy terem túlsó végéből is kényelmesen le lehetne olvasni.


A Uniti Atom egy valódi all-in-one eszköz, amely folyamatos szimultán zene lejátszásra képes a saját NAS tárolókról illetve PC-kről, valamint a legtöbb külső forrásról, beépített Chromecast és AirPlay funkciókkal, Spotify és Tidal kliensekkel, vTuner internet rádióval, DAB és FM vevővel, valamint Bluetooth kapcsolattal egyaránt rendelkezik, utóbbiból az aptX HD verzióval, amely a jelenleg elérhető legjobb átviteli minőséget biztosítja. A Burr-Brown DAC-hoz Ethernet aljzaton, kettő USB A porton (egy az előlapon, egy a hátlapon), kettő optikai digitális bemeneten (az egyik 24 bit/192 kHz-es jelek fogadásához is alkalmas), valamint egy RCA koax digitális bemeneten keresztül érkezhetnek a digitális információk. Az analóg csatlakozó repertoár egy bemenetből (RCA) és egy pre out kimenetből áll, azok számára, akik netán külső erősítővel vagy aktív szub-wooferrel szeretnék használni a készüléket.A mindössze a néhány legfontosabb kezelőszervet hordozó frontlapon a kijelző mellett még egy diszkrét felépítésű fejhallgató erősítőhöz kapcsolódó 3,5 mm-es jack fejhallgatóaljzat és a második USB port kapott helyet. Felárért egy HDMI csatlakozással is rendelkező változat is vásárolható.


Az Atom kezelése a hozzá mellékelt elegáns, fényes fekete távezérlő mellett az iOS/Androidos Naimapp-al lehetséges. A felhasználó könnyedén elérheti a kedvenc zenéit és rádióállomásait, a különféle streaming szolgáltatók választékát és lejátszási listáit, valamint megtekintheti az előadók diszkográfiáit és biográfiáit. A rendszer a későbbikben egyszerűen frissíthető és az új app a Naim streaming termékek és merevlemezes szerverek együttes irányítását is biztosítja.A Nova teljesítményének bő felével rendelkező Atom nagyobb testvéréhez hasonlóan és a NAIT hagyományaihoz hűen szintén eszköztelenül, semlegesen, dinamikusan és mindenféle felrakódások nélkül zenél. A hangszínei tiszták és világosak, a Novánál megemlített nagyon enyhe szépítést azonban érdekes módon nem érzem benne, és bevallom, már-már hiányzik. Hidegfejűen racionális készülék persze így sem lesz belőle, inkább az a fajta, aki „csak” átengedi magán a zenét, megpróbálva a lehető legminimálisabban beavatkozni és a maga képére formálni a valóságot. A kis Atom analóg és különféle valós vagy virtuális digitális forrásokról egyaránt egységesesen, kellően izgalmasan és játékosan szólal meg, hosszú távon fenntartja a figyelmet és az érdeklődést, miközben egyáltalán nem a rövid szavatosságú instant élményekre hajt. Remek időzítésének köszönhetően a hangzása pontos és részletekbe menően alapos, de mégsem a mérnököt, hanem a zenészt érezni ki belőle. Csatornánkénti negyven wattjával jól gazdálkodik, a hangos zenélésre, a dinamikai csúcsok hatásos megjelenítésére és a testes basszusra egyaránt futja belőle; persze nem olyanra, mint a Nováé, de hiányérzetem így sem marad. Drágább testvérénél kissé kevésbé kerek, nyílt és világos karakterrel rendelkezik, a hangszer és énekhangjai valóság ízűek, semerre sem húzóak, a hangszínei pedig kozmetikázás és színezettség nélkül is kellemesek és szépek. Általánosan nagyon magas színvonalú és minden szempontból egységes előadásából elég nehéz bármit is kiemelni, mivel mindenféle zenében találok valami rácsodálkozni valót és emlékezetes részletet, ami egy ideig még ott marad a füleimben.
Zenei műfajtól függetlenül a megszólalás integritása kiváló, a dinamikus és halk részletek gyorsak és pontosak, a különféle hangok széles és mély teret rajzolva magától értetődő természetességgel áramlanak a hangszórókból. A többi Naim készülékhez hasonlóan az Atom is alapvetően egy jóindulatú fajta, amely a hangsugárzók széles skálájával képes jól együttműködni. Teljesítménye miatt érdemes valami érzékenyebb fajtát választani hozzá, ezt leszámítva azonban szinte teljesen szabadon tallózgathatunk a különféle alternatívák között.

Ajánlás

Az Atom és a Nova, mint az Uniti sorozat két végpontja egyszerre hasonló és más is egy kicsit, így mindketten igazi egyéniségek, akiket nem csak a méretük, a teljesítményük és az áruk különböztet meg egymástól. A sokoldalú, rugalmas, könnyen használható, ízléses és elegáns kompakt kis Atom élvezetes és természetes hangjában igazából az árához képest nem találtam semmi kötözködnivalót, így az újabb Salisbury remekmű esetében is marad az őszinte lelkesedés, amit nálam mindössze a Nova minduntalan felbukkanó emléke homályosít el kissé, amiről viszont az apróság egyáltalán nem tehet.


Naim Uniti Atom
Teljesítmény: 2×40 W (8 Ohm)
Méretek: 95×245×265 mm
Tömeg: 7 kg

hifipiac.hu

2018.06.07

Naim Uniti Star all-in-one hifi rendszer teszt

Mióta az első Naim a kezünk közé került, mindig örömmel és izgalommal tölt el minket, amikor a Horn Distribution egy újabb kütyüt kínál fel egy kis nyúzásra. A Naim Uniti Star már a specifikációk alapján is élménydús tesztórákat ígért, ezért nagyon vártuk a személyes találkozást.

 

A lépcső teteje felé

Kevés olyan gyártó van, aki képes ennyire széles spektrumban, ilyen magas színvonalon kiszolgálni a zenehallgatás minden létező formáját. A nem is olyan régen tesztelt  Naim Uniti Atom olyan szinten tér el mind funkcióiban, mind küllemében például a Classic modellektől (si és XS sorozat) mintha nem is ugyanaz a cég gyártaná őket. Hogy mi a közös bennük? Az a lelkesedés, profizmus és a zene iránti elkötelezettség, ami minden modellből sugárzik, és akkor még nem is szólalt meg. A Naim Uniti Atom kidolgozottsága, használata, funkciói és hangzásvilága teljesen levette csapatunk tagjait a lábáról, ezért borítékolható volt a rangsor közepén elhelyezkedő Uniti Star remek szereplése. A kisebb modellből igazából nem hiányzott semmi, de tesztalanyunk mégis több mindenben képes túlszárnyalni a kistestvért, akár erőben, akár a beépített CD-lejátszót tekintve. Anyaghasználata, kezelőszervei, megszólalásig hasonlítanak a Uniti Atom-ra, vagy a szintén nemrég tesztelt Mu-so Qb-ra de méretében már a csúcsmodell Uniti Nova világát idézi. Szükség is van erre, hiszen a Uniti Star belseje kis túlzással olyan mint egy középkategóriás autó V8-as csúcsmodelljének motortere. Faltól falig meg van tömve tudással. Az 5 colos, kifogástalan minőségű kijelző mögött ebben a modellben már más látvány fogadott, amikor belekukkantottunk. A hangerőszabályzó tárcsa alatt ugyanis egy akkora toroid trafó feszül, hogy a kondiknak és a kábelezésnek már szinte alig maradt hely. Mivel a kistestvérhez képest itt pont kétszer annyi hely áll rendelkezésre, érthető, hogy az egyik oldalt erre a célra szánták a mérnökök, ám ez esetben szomszéd részbe is jutott bőven érdekesség. Szerintünk zseniális ötlet egy igazi vérbeli all-in-one készülékbe CD-lejátszót rakni, mert máig is rengeteg ember rendelkezik CD gyűjteménnyel, és ha már minőségi TEAC futómű került a cselesen, szinte láthatatlan adagoló nyílás mögé, miért lenne szüksége bárkinek is egy dedikált készülékre.

 

A mindent (is) tudó

Manapság egyre többször halljuk a már divatos All in One kifejezést, ami véleményünk szerint egy remek irány a jövőre nézve mindaddig, amíg nem svájci bicska jellegű "mindent tudó, de semmit sem igazán jól" készülékek kerülnek a piacra. Szerencsére a Naim mindenesei a szó legnemesebb értelmében estek át annak a bizonyos lónak a túloldalára, ugyanis a Uniti Star lényegében a manapság elterjedt zenehallgatási lehetőségek közül talán csak a lemezjátszó és a szalagos magnó funkciót nem képes ellátni! Ezen felül viszont rendelkezésre áll: internetes streaming (Spotify, TIDAL) AirPlay, Bluetooth aptX HD, NAS elérés, USB A lejátszás, megszámlálhatatlan netrádió, CD lejátszó, SD kártya olvasó, DAB/FM tuner, és Google Chromecast, de ezek mellett szerverként is szolgálhat más lejátszónak, és természetesen multiroom képes is. Kevésnek tűnik? Akkor fordítsuk meg és folytassuk.Naim Uniti Star all in one hifi rendszerEgy pár analóg RCA és egy Naim DIN csatlakozó várja a külső készülékeket, ezen felül hat (!) digitális bemenet várja az optikai, koaxiális, vagy éppen HDMI kábelen érkező digitális forrásanyagot melyet szeretettel vár a beépített Burr-Brown DAC akár 32 bit/384 kHz felbontásig. Akinek ennyi lehetőség nem elegendő a zenehallgatásra, az nem akar zenét hallgatni. Hogy mit hiányolunk? Ha már ennyire belehúztak az angolok, egy USB B aljzat, és nagyon feltételesen egy phono fokozat még elfért volna, de abszolút megértjük, hogy a tervezésnél egyik sem volt fő szempont ennél a készüléknél. A hátlapon találunk még egy hálózati (Ethernet) kábel csatlakozót is, amit természetesen minden esetben preferálunk, ha zenehallgatásról van szó, de a hűtőbordákba beépített WiFi antenna sem fog csalódást okozni. Szintén plusz pontot érdemel a pre out kimenet, mellyel akár egy külső mélysugárzó beiktatása is lehetségessé válik, de ezt a plusz pontot azonnal le is vonjuk a "csak" 3,5 mm-es fejhallgató Jack és kizárólag banándugós hangsugárzó kábel kompatibilis csatlakozók miatt. Természetesen ez az egyik legelterjedtebb módja e kábelek rögzítésének, de a high end világában bizony már sűrűbben tűnnek fel a villás csatlakozó végek, amit ebben az esetben sajnos el kell felejtenünk. Valahogy túléljük...Naim Uniti Star all in one hifi rendszer

Az aprólékosan és rendkívül igényesen kidolgozott külsőbe tehát nem tudtunk belekötni, ahogy a belsejébe préselt technológia és tudás is osztályon felüli, de ezt a temérdek információt bizony meg is kell szólaltatni. Még emlékeinkben él, ahogy a Uniti Atom 40 wattos teljesítménye mennyire nem 40 wattnak érződött és milyen kifinomultan szólalt meg, ezért tesztalanyunk 70 wattra képes A/B osztályú erősítője, valamint negyedik generációs Sharc DSP szoftvere igazi csemegének ígérkezett.

Naim Uniti Star remote App

Használat közben

A Naim Uniti Star működése lényegében hajszál pontosan megegyezik a Uniti Atom-mal, értelemszerűen azzal a kis különbséggel, hogy a vezérlő applikáció illetve az okos távirányító ebben az esetben már egy CD-lejátszót is kezel. A zseniálisan megalkotott Naim applikáció továbbra is az egyik legjobb és legstabilabb, amivel eddig találkoztunk, így a távvezérlő ismét a dobozában maradt. Nem szeretnénk ismételni magunkat, hiszen a Uniti Atom, illetve a Mu-So Qb tesztjében már kiveséztük a fontos funkciókat, illetve az applikáció működését, így rátérünk a zenei teszten szerzett tapasztalatainkra.

A teszt során több hangfal állt csatasorba, de ahogy korábban a Focal Aria 926, úgy ez alkalommal is egy nálunk vendégeskedő Focal páros hozta a legjobb teljesítményt. Nem hiába, őket szó szerint is egymásnak teremtették. Alapvető hitvallásunk, hogy az elektronika legyen drágább, vagy legalább ugyanolyan értékű, mint a hangfal, de a teszt alatt egy pillanatig sem volt hiányérzetünk a Focal Kanta közel kétszeres ára miatt. Bár magazinunk profiljába a high end berendezések tesztelése is beletartozik, mégis különleges alkalomnak számít, ha egy ilyen színvonalú rendszert van alkalmunk hosszabb ideig elemezgetni. Természetesen a nagyobb érték miatt mi is komolyabb "nagyítót" használunk ilyenkor, ami azt jelenti, hogy jóval kritikusabbra hangoljuk a hallójáratainkat, mint például egy középkategóriás összeállításnál.

Naim Uniti Star távvezérlő

A 30 négyzetméteres teszthelységünk optimális környezetet biztosított ehhez a rendszerhez, amely tesztünk első másodperceiben tisztázta is az erőviszonyokat a korábban hallott Naim/Focal pároshoz képest. A Uniti Star 70 W teljesítménye tökéletesen elegendőnek bizonyult a Focal Kanta meghajtásához, de ami a legjobban megragadott bennünket az a mérhetetlen zeneiesség és érzelemvilág, amit ez a készülék nyújtott. A Focal Kanta előtt több egyéb hangsugárzót is meghallgattunk (ELAC, Triangle stb.) melyekkel kivétel nélkül nagyon jó hangot kaptunk, de a Focal-ból olyan elképesztő basszusok, élethű középfrekvenciák és kristálytiszta kifinomult selymes magashangok áradtak, ami már egy más szintet képviselt. A tér ábrázolása rendkívül pontos és légies volt. A hangok teljesen leváltak az élénksárga dobozokról, és valósággal körülvettek minket, szinte az előadás közepébe állítva a hallgatót. A Uniti Star teljesítménye bőséges energiát szolgáltatott ahhoz, hogy a Focalból pincemély basszusokat csaljon elő, mindezt maximális kontroll alatt, mellőzve mindenféle torzítást, dobozhangot, port zajt vagy bármilyen egyéb zavaró körülményt. Ott és abban a pillanatban, egyszerűen nem kívánhattunk volna többet egy hangrendszertől. Anne Bisson - Blue Mind című albumának minden pillanatát úgy élveztük, hogy nem volt szívünk belenyúlni vagy tovább léptetni. Az énekesnő hangja libabőrt hozott a karunkra (is) olyan tisztasággal és erővel emelkedett ki a zenekar öleléséből. Az előadást hallgatva csak hátradőltünk a kanapén, és elégedett vigyorral arcunkon azon gondolkodtunk, hogy ez a hang az, ami a legstresszesebb nap végén el tud lazítani, és feledésbe merül minden probléma.

Naim Uniti Star all in one hifi rendszer

Tovább haladva végighallgattuk az összes kedvenc tesztmuzsikánkat, melyeket NAS-unkon tárolunk, összehasonlítva TIDAL, sőt Spotify alkalmazáson is. Azért írtuk, hogy sőt, mert az elvileg MP3 közeli minőséget produkáló szolgáltató, olyan élvezhető tiszta produkciót nyújtott, hogy a saját korlátain belül nem tudtunk belekötni a hangzásba. Természetesen mindenekelőtt a CD-lejátszó képességeire voltunk leginkább kíváncsiak, melyhez sorba állítottuk az összes "rongyosra" pörgetett teszt lemezünket. A TEAC minden esetben biztosíték a minőségi hangzásra. Nehéz megmondani, hogy a futómű, vagy a Naim áramköreinek köszönhettük, de nagyon meggyőző előadást hallottunk. A CD-ken tárolt összes apró részlet előkerült, a térábrázolás és a dinamika bőven a csúcskategóriás dedikált készülékek világát idézte. Így azon zenerajongóknak, akik tisztes lemezgyűjteménnyel rendelkeznek és nyitottak a digitális világ nyújtotta kényelem és változatosság irányába, azoknak jelenleg nagyon nehezen tudnánk ennél komplexebb megoldást ajánlani. A folytatásban igyekeztünk hasonló zenei stílusok közt szörfözgetni, mint korábban a Uniti Atom tesztje során, de egész egyszerűen nem találtunk fogást a rendszeren. Ahogy működésében, úgy hangzásában sem találtunk olyan kritikus részt, amely ebben az árfekvésben kifogásolható lett volna. A Naim Uniti Star nemes egyszerűséggel egy zseniális készülék, kiváló hangzással, és tökéletesen testesít meg mindent egy készülékben, amit egy hifi rendszertől elvárhat az ember ilyen összegért cserébe.

Naim Uniti Star all in one hifi rendszer

Összegzés

Nálunk töltött, viszonylag hosszúnak mondható szolgálata alatt a Naim Uniti Star abszolút kiharcolta csapatunknál a "kéne" jelzőt. Nagyon jó anyaghasználat, remekül megmunkálva, gondos kezek által magas minőségű alkatrészekből megépített belső, elképesztő szolgáltatáscsomag, és lehengerlő hangzásvilág. Ha ezt a készüléket kirakjuk egy asztalra, majd közöljük, hogy 1 350 000 Ft, egy laikus, de talán még egy hozzáértő is elmosolyodik, hogy ugyan már! Talán elsőre mi is ezt tettük volna, de aztán megismertük, meghallgattuk és megszerettük. Sajnos nehéz szóban kifejezni, hogy mit is jelentenek a manapság oly hangzatos "audiofil" és "high end" kifejezések, ha egy ilyen készülék hangjáról beszélünk, de annyi bizonyos, hogy a müncheni HIGH END kiállításon hallottunk ennél sokkal rosszabb hangot is olyan rendszerekből, ahol a kábelezés többe került, mint tesztalanyunk. Természetesen ez nagyon sok dologtól függ, de a Naim Uniti Star, ha éppen nem is alkalmi vétel, de tapasztalataink alapján kiváló ár/érték arányt képvisel. Nálunk abszolút kedvenc lett, és alig várjuk a következő Naim modell tesztjét!

 

Naim Uniti Star all-in-one hifi rendszer

Műszaki adatok

 

Zenei teljesítmény: 2x70 W/8 Ohm
Audio bemenetek: 2 db optikai (24 bit/192 kHz-ig), 2 db koax (akár 24 bit/192 kHz, DoP 64Fs), BNC (max. 192 kHz, DoP 64Fs), HDMI ARC, sztereó RCA, 5 pólusú DIN, USB A típusú csatlakozóaljzat (elöl és hátul), SD kártya
Audio kimenetek: sztereó teljesítményerősítő, RCA kimenet, 3,5 mm-es Jack fejhallgató
Támogatott források: Chromecast, Apple AirPlay, TIDAL, Spotify Connect, Bluetooth (aptX HD), internet rádió, UPnP (hi-res streaming)
WiFi frekvenciák: 2,4 GHz, 5 GHz
Támogatott hangformátumok: WAV (akár 32 bit/384 kHz-es), FLAC és AIFF (akár 24 bit/384 kHz, ALAC (akár 24 bites/384 kHz), MP3 (akár 48 kHz, 320 kbit - 16 bit), AAC (akár 48 kHz, 320 kbit - 16 bit), OGG és WMA (akár 48 kHz - 16 bit), DSD-64 és 128F-ek
Méretek: 432 x 95 x 265 mm
Tömeg: 13 kg

 

Mérleg

+ Jövőbe mutató tervezés és megépítés

+ Átlagon felüli anyaghasználat

+ Kiváló hangminőség, dinamika és erő

+ Könnyen kezelhető, nagyon stabil vezérlő applikáció

+ Jó minőségű okos távirányító

+ Nagyon széleskörű szolgáltatáscsomag

+ HDMI aljzat

- Kizárólag banándugó kompatibilis hangsugárzó kábel csatlakozó

- Csak 3,5mm-es fejhallgató csatlakozó

- Nincs USB DAC

- Nincs phono erősítő

av-online.hu

 

Naim Uniti Star all in one hifi rendszer

2018.05.02

Rega P2 - Valódi tradíció

„Jól szól” – egy Rega tesztet ennyivel lényegében össze is foglalhatnánk. Mind hivatalból, mind privát célokra volt már szerencsénk több darabot is kézbe vennünk a brit lemezjátszók közül, és egyikük sem okozott még csalódást.

Nemrégiben a Rega németországi forgalmazójának a rendezvényén egy termékbemutató alkalmával volt lehetőségünk beszélgetni a cég egyik vezetőjével. Mikor a vállalat „filozófiája” után érdeklődtünk, ő szárazon ennyit felelt: „A Rega célja, hogy olyan termékeket készítsen, melyek jól működnek, és melyekben a vásárló megbízhat.” Semmi magasztos elképzelés, semmi repülőgép-alumínium, semmi űrtechnika – termékek, melyek funkcionálnak. Nos, ami minket illet, ezt mi is meg tudjuk erősíteni.

 

02 rega-planar2 beauty.jpg

 

Bevezetés

 

A Rega statisztikái szerint az eladott lemezjátszók több, mint 99%-a mindenféle reklamáció nélkül még mindig működik, ami ugyebár nem hangzik rosszul. Ugyan nincs rá igazán szükség, hogy a meglévő termékpalettán erőszakkal változtassanak, természetesen mégis folyamatosan hajtanak végre bizonyos technikai fejlesztéseket – melyeket legutóbb a valóban innovatív RP10 és RP8 modelleknél csodálhattunk meg. Ezúttal egy, az árskála másik végén elhelyezkedő, a 2016-os évre alapvetően felújított és újratervezett lejátszóról van szó, mely nem más, mint az elődök előtt tisztelgő Planar 2, vagy röviden P2. A Rega választékának második legkisebb modellje 520 eurós ajánlott fogyasztói áron került piacra – igazán figyelemreméltó lépés a brit márka részéről, mikor a felfelé nyitott árskálák idejét éljük. A Rega cég egyébként nemrégiben ünnepelhette fennállásának 40. évfordulóját. A fenti összegért egy olyan lemezjátszót kapunk, melyet az igényesen összeállított leírásnak köszönhetően bárki egyedül is lejátszásra kész állapotba tud hozni, aki képes egy ikeás polcot összeszerelni. Ez pedig nem alábecsülendő fontosságú részlet ebben az árkategóriában, melynek célközönségét egyértelműen a kezdő lemezjátszó-tulajdonosok adják.

 

rega_planar_2_red_3_.jpg

A Rega Carbon lemezjátszóval egy megfizethető, hangzás szempontjából meggyőző alapfelszereltségű modellt kapunk

 

Lépjünk közelebb

 

Miután kivesszük a dobozból, elegendő a tányért feltennünk, az ellensúlyt beállítanunk, majd az egészre a fedelet ráhelyeznünk. A hálózati kábel csatlakoztatása utána indulhat is móka – még az antiskating súlyt beállítására sincs szükség, hiszen szabályzása automatikusan történik a vadonatúj, RB-220 névre keresztelt hangkar belsejében. És ha már a hangkarnál tartunk: alapját természetesen minden jelenlegi Rega hangkar elődje, az RB-250 adja (ismerjük az RB-200-ast is, ami viszont egy másik konstrukció). Ebben a modellben a kart még szorosabb, és ugyanakkor alacsony súrlódású golyóscsapágyakkal (zero play ball bearing) látták el, melyek egy ultrakönnyű és merev csapágyházban foglalnak helyet. Ezen kívül a kar alumíniumcsövét – ami egyébként egyike a Rega hangkarok erősségének – is újraoptimalizálták.

03 Rega-Planar-2-white with a red CD.jpg

 

Valamennyi Planar 2 lemezjátszót Rega Carbon hangszedővel szereltek fel, mely egy szénszálas tűtartóval és kúposra csiszolt gyémánttűvel ellátott MM-rendszer. Ez természetesen nem mondható a hangszedők Rolls Royce-ának, viszont segítségével egy olyan rendszert kapunk, mely mindenkor meglepően teljes és kellemes hangzású analóg lejátszást biztosít.
A 2016-os kiadású P2 lemezjátszón egy üvegtányért találunk filc alátéttel, ezáltal optikailag látványosan különbözik elődjétől – az üvegtányér csak a P3 típussal kezdődően jelent meg.

 

REGA-P2 hangszedo kar.jpg

 

Upgrade lehetséges


Az új 24 V-os szinkronmotor által szolgáltatott hajtóerőt egy forgó fémcsiga és egy gömbszíj közvetíti a műanyagból készült alsó tányérra. A P2 lemezjátszóhoz külön rendelhető az úgynevezett „performance kit” upgrade készlet, mely egy még jobb hajtást biztosító gömbszíjat, egy vastagabb, valódi gyapjúból készült alátétet és a Rega Bias hangszedőrendszert tartalmazza – mindezt 60 ezer forint körüli áron, ami még mindig legalább ennyivel marad az új P3 ára alatt. Tegyük hozzá, hogy a P3 esetében a kiegészítő TT PSU-R tápegység által kínált kényelemre is számíthatunk. Ez a P2-vel nem lehetséges – itt a régi módszer szerint először le kell vennünk a tányért, majd a szíjat kézzel kell áthelyeznünk.
A lemezjátszó váza akril, és a Rega stílusának megfelelően elég vékony, viszont merev, ha már itt le kell mondanunk a tányércsapágy és a hangkar talapzata közötti kiegészítő stabilizációról.
Színválasztás tekintetében nagy dilemma elé néznek a potenciális vásárlók: a készülék csak fekete, fehér és piros színekben kapható.

 

Red-Planar-3-low-front.jpg

Lapos, masszív és gyors – a Rega lemezjátszók alapkoncepciója már több, mint 40 éve bizonyít.


A vázhoz illő új lábakat is kapott a P2, melyeket tompító hatású anyaggal láttak el a tányér és lemezjátszó tárolására használt felület között kialakuló rezonanciák mindkét irányba történő csillapítására.
A viszonylag súlyos üvegtányéron – mely egy műanyag alsó tányéron forog – egy vékony filc alátétet helyeztek el.  Az alsó tányér ellenben lapos végű, nemesacél csapágytengellyel rendelkezik, melyet az ugyancsak újratervezett csapágyperselyben helyet foglaló golyó tart.
A masszív fedél is a csomag részét képezi – számunkra ismételten a nyitási mechanika az egyetlen igazán kritizálható pontja a Rega lemezjátszónak: nyitott állapotban nem rögzít kellően, pedig szerintünk nemcsak a lecsukott fedélnél lenne szerepe. De az is igaz, hogy a fedelet használat közben a legtöbb esetben amúgy is félreraknánk.

 

rega_planar2_detail.jpg

 

Meghallgattuk

 

Kezdetben a Planar 2 kissé ügyetlenül szólt: a Rega Carbonnak mindig kell egy kis idő, mire teljesen „beáll”, viszont néhány óra leforgása után egy igen csak respektálható egyensúlyt érzékeltünk. Valószínűleg nem véletlenül emlegeti számos tesztelő – köztük e sorok írója is – a Rega lemezjátszók „gyorsaságát”. A rezonanciák különleges kezelése és a nagy szilárdságú mechanikai felépítés megakadályozza a készülék elemeinek bárminemű rezgését, ugyanakkor észrevehetően megnövekedett a basszus mennyisége és javult a minősége. Mindez annyit jelent: a kis P2 valódi erőt mutat a mély hangok terén. Nyilvánvalóan nem hozza egy Transrotor Fat Bob támadhatatlanságát és sztoikus nyugalmát, de itt nem is ez a cél.

 

REGA-P2-ARM  white.jpg

Az ellensúly a nehéz hangszedők kiegyensúlyozására is alkalmas – a talpszerkezet masszívabb hatást kelt elődjénél


A basszusok mindenesetre egy ilyen könnyűsúlyú lejátszóhoz képest kellőképpen mélyen és konkrétan szólnak, és pontosan annyira „szárazak”, amennyire kell. A hatás a közepeken át egészen a legmagasabb frekvenciákig folytatódik, ahol a Rega Carbon meglepően precízen és érzékenyen dolgozik – egyedül az utána kapcsolt phono erősítő kapacitásával érdemes játszanunk, különben többé-kevésbé jelentős túlemelést okozhatunk a magasabb frekvencia tartományokban. De ez csak egy javaslat, melyet minden „MM-rendszer – kábel – phono erősítő” kombináció kapcsán általánosan elmondhatunk.

 

rega_planar_2_red_1_.jpg


A térbeliség tekintetében is örvendetes dolgokról tudunk beszámolni: még egy kis rendszerrel is lenyűgöző színpadi tér épült fel a hangfalak között. Ugyanakkor a Planar 2 kitűnően működik együtt a magasabb kategóriás hangszedőkkel is: a poén kedvéért az Edwards lemezjátszókhoz szánt és szintén Rega részegységekre épülő az vdH DDT 2-t szereltük fel az RB-220-as hangkarra. A végeredmény pedig nemcsak jó, hanem nagyon is jó volt!
A tiszta kontúrok és a pontosság tekintetében a motor külső áramellátása jelentene nagy előrelépést – amire azonban itt nincs lehetőség. Ha viszont az ember alapvetően egy kellemes és kerek hangzás elérésére törekszik, nyugodt szívvel beszerezheti a kedvező árfekvésű Regát, és ezzel le is tudhatja a lemezjátszó témát. A készülék a későbbiekben természetesen felszerelhető egy jobb hangszedővel.

 

01 REGA PALNAR P2 detail 2.JPG

 

Összegzés


Hangzás tekintetében az új Planar 2 kiválóan teljesített, és ahogy a Rega filozófiája sugallja, a megbízhatóság miatt sem kell aggódnunk. Sok kisebb javítás és az új konstrukció teszi a Planar 2 lemezjátszót mind ár, mind hangzás terén egy igazán meggyőző rendszerré, amit a teszt közben mi is nagyon megszerettünk.

 

REGA PLANAR 2 - ANALOG LEMEZJÁTSZÓ

Technikai jellemzők

Típus Rega Planar 2
Hangszedő Rega Carbon MM
Hangkar Rega MB220

Lemeztányér meghajtás

Szíj

Sebességfokozatok

33/44

Lemeztányér

Acryl

Színváltozatok

Lakkozott fényes fekete/fehér/piros

Méret

447x117x360mm

Súly

5,5 kg

 

Tesztösszesítő

Hangzás:

90

Kivitel:

92

Gyakorlat:

92

Gyakorlati értékelés (átlag):

91

Ár/érték arány: 9,1
Értékelés: Nagyon jó / Kíváló

 

Röviden és velősen

plus-4-16.gif  Új fejlesztésű hangkar

plus-4-16.gif  Csendes motor

plus-4-16.gif  MM hangkar rendszer
minus-4-16.gif  Instabil záró doboz

sztereomagazin.hu

2018.04.28

Naim NAP 100 sztereó végerősítő teszt

Folytatódik cikksorozatunk az angliai Salisbury-ben készülő Naim készülékek következő darabjával. Ami eddig rendre beigazolódott az az, hogy az összes Naim termék nagyon jól szerepelt nálunk töltött ideje alatt, amint az is, hogy a tesztalanyunkhoz hangolt Naim DAC-V1 egy magas szintet képviselő fejhallgató erősítő. A tesztelés során az is kiderült, hogy előerősítőként és DAC-ként egyaránt remekül megállja a helyét.

 

Egyszerűen nagyszerű

A kompakt méretű készülékeiről híres Naim, (a Statement felmentést kap e szabály alól) ez alkalommal különösen kis helyre zsúfolta be legendásan kifinomult tudását, mindamellett a külcsín jellegzetesen "végfokos" lett. A NAP 100 csupán 21 cm széles és 9 cm magas, leginkább 31,5 cm-es mélységével emlékeztet a klasszikus hifi készülékekre, ám ezekkel a paraméterekkel tökéletes párost alkot a DAC-V1 előerősítővel. A masszív alumínium ház megépítése átlagon felüli stabilitást ígér, a NAP 100 leginkább csak a hátlapján tartogat látnivalót, hiszen az elegáns fekete porszórt házát csak a jellegzetes zöld fényű Naim logó díszíti, mely a DAC-V1 némító funkciójával szemben itt csak az üzemkész állapotot jelzi.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő

A hátlapon csak a legszükségesebb ki- és bemenetek kaptak helyet, melyek kimerülnek az IEC tápkábel aljzatában, az angolosan, csak banándugós kábelezésre alkalmas hangfalkábel csatlakozókban (a gyári Naim dupla csatlakozón felül), valamint az analóg RCA és DIN kábelaljzatban. Az üzembehelyezésért felelős billenő főkapcsoló is itt kapott helyet, tehát szokásos módon a NAP 100-at sem tudjuk távvezérlőről készenlétbe helyezni.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő hátlap

Ahogy az a végerősítőknél lenni szokott, a valódi csemegék a motortérben találhatóak, ami itt egy szimmetrikus dual mono felépítésű, A/B osztályú, nagyon szépen felépített egységet jelent. Az optimális tápellátásról egy jól megtermett toroid trafó gondoskodik csatornánként, az áramköri lapka, a kábelezés és a komplett belső elrendezés olyan szintű precizitásról és fegyelemről tanúskodik, hogy ezt még abban a bizonyos nagykönyvben is szövegkiemelővel kellene mutogatni.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő belső

Érdekes részlet egy A/B osztályú végfoknál a hűtőbordák hiánya, a Naim ugyanis magával az alumínium házzal oldotta meg az akár csatornánként 50 W (8 Ohm), 75 W (4 Ohm) teljesítmény leadásakor keletkezett hőt.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő belső

 

Működés közben

A NAP 100 a teljes teszt ideje alatt a DAC-V1 előfokkal üzemelt, melyet korábbi tesztünk során már alaposabban kiveséztük, bár most megvillanthatta kiemelkedő képességeit. Azt kevesen vitatnák, hogy első ránézésre ezt a két kis fekete dobozt nehéz komolyan venni, ám úgy is, hogy egy alacsonyabb szintet képviselnek márkán belül, összértékük majdnem eléri az egymillió forintot, ami határozottan odakoppint a kételkedők buksijára, hogy igenis komolyan kell venni ezt a párost.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő és DAC-V1 DAC

Eddig nem sikerült olyan Naim termékkel találkoznunk, amelyikkel kapcsolatban komolyabb kritikát tudtunk volna megfogalmazni, de a DAC-V1 és NAP 100 duója valahogy különösen megtetszett ezzel a letisztult kompakt minimalizmussal. A beüzemelést követően több forrást tartottunk készenlétben, egy OPPO BDP-105, egy Onkyo hálózati zenelejátszó, és egy foobar2000-el felvértezett laptop formájában. Korábbi tesztjeink alapján kizárólag a Naim DIN összekötő kábelét használtuk, mert valóban kiváló hangzást biztosít, és legfeljebb a prémium szinteken mozgó RCA kábelek képesek megütni hasonló szintet.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő és DAC-V1 DAC belső

A 30 négyzetméteres teszthelyiségben álló, és állványos hangfalakat is csatasorba állítottunk, mert a Naim már többször bebizonyította, hogy 50 W teljesítmény bizony lehet sokkal több, mint amit az ember előítélete sugall.

 

Tesztünket Barb Jungr - Everybody Knows című SACD felvételével kezdtük, OPPO lejátszónk optikai kimentén keresztül a DAC-V1 chipkészletére bízva. Kanapénkon hátradőlve, kezünkben a DAC-V1 kecses vékony távvezérlőjével már az első pillanatokban ismerősen kellemes érzés fogott el.

Naim DAC-V1 távvezérlő

Mindig lenyűgözött minket a Naim rendszerek semleges, mégis nagyon zenei hangzásvilága, amit a NAP 100 maximálisan hozni tudott. A tér baloldaláról érkező csengések, a jobbról beúszó lágy kongák, szépen leváltak a hangsugárzókról, és a szoba falain túlról ölelték körbe az énekesnő erőteljes, tiszta hangját, és a nagybőgő basszusokkal teli duruzsolását. Hihetetlen erőt préselt ki magából ez a kis 5 kg-ot nyomó dobozka, de nem is annyira az erejében, hanem annak minőségében rejlett a NAP 100 igazi értéke. Nagy kedvencünk Dominic Miller - London Paris Cardiff című gitárszólója gazdag részletességgel és nagyon testes pengésekkel szólalt meg, bár itt a basszusok nem jutottak le a pincéig, ahogy a nagyobb teljesítményű erősítőkkel már hallhattuk, zeneiségéből mégsem veszített egy pillanatig sem. Laptopunkról foobar2000 tolmácsolásában előkerült néhány nagyfelbontású zenei anyag is, melyek további meglepetéseket tartogattak. John Williams nagyzenekara igazi hangorgiát varázsolt a szintén tesztperiódusát nálunk töltő Focal Kanta hangfalakból, bár ennél a "nagyvadnál" már érezni lehetett, hogy nem teljesen egymásnak teremtették őket, és itt már a NAP 100 izomzata is végesnek tűnt, mégis minden a helyén volt, és meglepő dinamikával és megfogottsággal muzsikált. Elektronikus zenék, akár nagy felbontásban, akár TIDAL albumok közt szörfözgetve, mint a Daft Punk, Massive Attack, vagy akár Trentemoller, szintén nagyon húsos basszusokkal rezgették ülő alkalmatosságunkat, miközben a legapróbb digitálisan gerjesztett rezdülések, csengések, zizzenések sem maradhattak rejtve. Relatív kis teljesítménye ellenére, nem okozott különösebb problémát kisebb érzékenységű álló hangfalak meghajtása, mégis valahogy a jobb minőségű állványosokból kaptuk meg azt a valós érzelemvilágot, amit a Naim képvisel. Nehéz megfogalmazni azt a kis pluszt, amit például egy tömeggyártású márka termékéhez képest érzünk, de valahogy a hangokban mintha visszakapnánk a nagygépek helyett, gondos kezek által belerakott odafigyelést és sok-sok munkaórát, amit a Naim szakemberei "ránk" áldoznak, de természetesen ahány fül, annyi ízlés.

Naim NAP 100 sztereó végerősítő

Összegzés

A Naim DAC-V1/NAP 100 párosa tovább növelte csapatunk elismerését, és a márka iránti tiszteletét. Letisztult stílusával lényegében bármilyen környezetben el tudjuk képzelni, sőt méreteitől eltekintve egy nagyon magas szintű láncban is megállják a helyüket. Hangzásvilága, felbontása, térábrázolása és mindenekelőtt, dinamikája abszolút meglepetésünkre szolgált. Ennek tükrében a 330 000 forintos kiskereskedelmi ára, abszolút korrektnek, sőt ajánlott vételnek mondható, ám e jeles teljesítményhez szükségesnek bizonyult a 600 000 Ft értékű DAC-V1 előerősítő is, mellyel már más kategóriába helyeződik az egység, ám ott is nagyon stabilan megállja a helyét.

 

Naim NAP 100 sztereó végerősítő

Műszaki adatok

Teljesítmény:

2x50W/8 Ohm


2x75W/4 Ohm

Analóg bemenet: 4 pólusú DIN, 1 pár sztereó RCA
Bemeneti impedancia: 18 kOhm
Frekvencia-válasz: -3 dB (3,5 Hz-69 kHz-en)
Teljesítményfelvétel: 260 watt
Méretek: 207 x 87 x 314 mm
Tömeg: 5,1 kg

 

Mérleg

+ Masszív rezgéscsillapított ház

+ Letisztult stílusvilág

+ Precíz belső megépítés

+ Kompakt méret

+ Magas szintet képviselő, minőségi hangzásvilág

+ Méretéhez képest nagy erő és dinamika

+ Naim értékek és szervizháttér

+ Önállóan kiváló ár/érték arány

- A DAC-V1 előerősítővel már magasabb ár

- Csak saját, vagy banándugóhoz való hangfalkábel csatlakozó

- Nincs készenléti állapot

av-online.hu

Naim NAP 100 sztereó végerősítő

Dynaudio hangfal

Dynaudio hangfalat keres? Segítünk a megfelelő Dynaudio hangfal kiválasztásában, az Ön igényeihez igazodva. Szívesen látjuk egy előre egyeztetett időpontban vagy kérje egyedi Dynaudio hangfal ajánlatunkat! Bemutatótermünkben számos olyan Dynaudio hangfal típust megtalál, melyet egy helyen, egy időben kizárólag nálunk hallgathat meg, így lehetősége nyílik olyan audiophile és high end Dynaudio hangfalak meghallgatására is, amire más szaküzletekben nincs lehetősége.

Több mint 40 év szakértelem a hangfalgyártás területén!

Tovább

Reprezentatív DYNAUDIO hangfal kategóriánkban a különböző Emit, Excite, XEO, Contour, Focus XD hangsugárzók ár szerint növekvő sorrendben kerültek megjelenítésre, így a bevezető alatt megtalálhatja a kategóriában található összes Dynaudio Emit, Excite, Evoke, XEO, Contour, Focus XD hangsugárzót ár szerint növekvő sorrendben. Amennyiben még nem biztos a megvásárolni kívánt hangfal típusát illetően, tekintse meg Dynaudio hangsugárzó teszt válogatásunkat, hiszen a "Hírek" box-ban összegyűjtöttük a különböző szakosodott oldalak hangfal teszt megjelenéseit. A kategóriában található Dynaudio Emit, Excite, Evoke, XEO, Contour, Focus XD hangfalak árai vásárlás esetén természetesen bruttó árak.

 

Dynaudio hangfal kategóriánk a vásárlásra kínált Emit és Excite hangsugárzókat ár szerinti felsorolásban jeleníti meg az árban legalacsonyabb hangsugárzóktól az árban legmagasabb hangsugárzókig bezárólag. Alapárnak bármely Dynaudio hangfal esetén a hangsugárzó mellett feltüntetett bruttó vételárat tekintjük, amely tartalmazza az országos  házhoz szállítás költségét is. A felsorolásban a kiválasztott Dynaudio hangfal képére kattintva annak részletes leírása jelenik meg oldalunkon, ahol a további esetlegesen választható opciók és a közvetlenül hozzá kapcsolódóan megvásárolható Audioquest hangfal kábelek kerülnek bemutatásra. A Dynaudio hangfal képétől balra különböző lenyíló opciók is feltüntetésre kerülhetnek, amelyek segítségével bármely kívánt lehetőség egy-két kattintással könnyedén aktiválható. Javasoljuk hogy először a megfelelő Dynaudio hangfal típust válassza ki a kategória oldal tetején található opciók segítségével. Ekkor a weboldal újratöltődik és csak azokat a Dynaudio hangfalakat jeleníti meg amelyek valóban érdekelhetik Önt. Az esetlegesen feltüntetett opciók könnyedén kijelölhetők a megfelelő Dynaudio hangfal képei melletti lehetőségek közül (nem feltétlenül van ilyen). Amennyiben nem egy bizonyos Dynaudio Emit vagy Excite hangsugárzó keresésével érkezett webáruházunkba úgy a webáruház felső szegmensében folyamatosan megtalálható kereső használatát ajánljuk szíves figyelmébe, amellyel a keresett Dynaudio hangfal paramétereinek megadásával könnyedén listázhatók a webáruházunkban elérhető ilyen Dynaudio hangfalak, akár bármely hangsugárzó családra szűkítve (Emit, Excite) szűkítve. A kereséssel megkapott találati listát lehetősége lesz a Dynaudio hangfalak ára szerint növekvő vagy csökkenő sorrendben, vagy akár alfabetikus alapon szerint sorba rendezni. Amikor megtalálta a kívánt hangsugárzót a kategórián belül és meghozta döntését a kívánt Dynaudio hangfal megvásárlásával kapcsolatban, mindössze annyi teendője van, hogy a kiválasztott Emit vagy Excite hangsugárzó kosárba helyezését követően megadja nekünk a pontos szállítási és számlázási adatokat.

Tény, hogy a köznapi életben az összes Dynaudio hangsugárzót, ami már "dobozos" kivitelű, gyűjtő néven hangfalnak hívjuk még akkor is, ha az arra illő jelző mégiscsak hangsugárzó lenne. Egy másik hasonlat által megközelítve a hangfal általános megnevezést: minden habzóbort egységesen pezsgőnek nevezünk még akkor is, ha a közelében nem volt Champagne tartománynak. Ugyanakkor nem minden hangsugárzó hangfal, hiszen egy hangsugárzó, lehet akár egy hordozható hangszóró is, de akár egy aktív mélynyomó is, vagy például egy fejhallgató. Térjünk a lényegre, vagyis az itt található Dynaudio hangfal - hangsugárzó kínálatra. Igyekeztünk egy minőségi válogatást készíteni azon kedves Vásárlóinknak, akik komolyan gondolják a minőségi otthoni szórakozást, zenehallgatást és ehhez keresik a tökéletes megoldást. A megfelelő Dynaudio hangfal kiválasztása talán a legidőigényesebb feladat, hiszen annyi minden befolyásolhatja a megszólalás minőségét, hogy azt felsorolni sem egyszerű. Mi azért teszünk egy próbát. Az erősítő hangkaraktere és teljesítménye, a felhasznált hangfal és összekötő kábelek vezetőjének anyaga, vastagsága és hossza, a felhasználási terület (szoba) nagysága, a hallgatási távolság és a hangfalak alátámasztása (tüske, gránitlap, állvány) mind-mind befolyásolják a kapott végeredményt. Normál esetben mi is annak vagyunk a hívei, hogy a Dynaudio Emit hangfal bemutatóteremben történt meghallgatása után történjen a vásárlás, de ez is csalóka tud lenni, mivel nem otthoni környezetben, nem az otthoni hangfal kábelekkel és erősítővel, más méretű és akusztikájú szobában történik a Dynaudio Excite hangfal meghallgatása. Arról már nem is beszélve, hogy akik nem olyan szerencsések, hogy Budapesten éljenek, és ezáltal nincs lehetőségük olyan bemutatóterembe eljutni, ahol az általuk kinézett Dynaudio hangfalak egy helyen elérhetők, nos számukra kínálunk megoldást.

A tökéletes Dynaudio Emit vagy Excite házimozi hangfalszett kiválasztásánál komoly minőségi szempontokat is figyelembe szükséges  venni. Ezek általában egyedi igényeinktől függnek, hiszen egyáltalán nem másodlagos, hogy mennyire fontos a hangreprodukció sztereó rendszer hallgatásakor. Dynaudio hangfalszett vásárlásánál minden esetben figyelembe kell vennünk, hogy hogyan tudjuk elhelyezni az Emit vagy Excite hangsugárzókat az arra alkalmas helyiségben. A klasszikus állványos hangsugárzó megoldások mellett rendelkezésre állnak padlón álló Dynaudio Emit M30 vagy Excite X44 hangsugárzók is. Mindkét audiophile hangsugárzó típus igen praktikus lehet abban az esetben, ha elegendő tárolókapacitással rendelkezünk. Az átlagos méretű lakásokban ez rendszerint problémát okoz, hiszen egy komolyabb Dynaudio házimozi hangfalszett lényegesen nagyobb helyigényű, az átlagos panellakások, bérházi ingatlanokat viszont nem a 35-40 nm-es méretű nappali jellemzi. Érdemes körültekintően megválasztani a jövőre nézve házimozi hangfal szettet, ugyanis így elkerülhető a doboz hátán doboz effektus és a családi béke sem kerül veszélybe. Ráadásul a feltűnően szolíd Dynaudio hangsugárzók egészen biztos, hogy elnyerik a család tetszését is, már ami a dobozok kivitelét illeti.

A neves dán Dynaudio hangsugárzó gyártó a házimozi elkötelezett híveinek is több hangfalszett megoldást kínál, melyek az 5.0 és 7.0 lehetőségek mellett az 5.1 és a 7.1 házimozi hangfalrendszerek, sőt akár 5.2 illetve 7.2 hangsugárzó elrendezés is lehetséges Dynaudio hangfalakkal. Ezek valóban képesek olyan térbeli hang ábrázolást megvalósítani, amelyet előzőleg csak a mozitermekben élhettünk át. A mai napig Dániában készülő Dynaudio hangfal kínálatában természetesen aktív mélysugárzók is megtalálhatók, a mélytartomány tökéletes reprodukálása érdekében. Kivitelében, minőségében és méretben is teljesen eltérő darabokat találunk a dán készítésű Dynaudio hangfal kínálatában. Az állványra helyezhető Emit M10, Emit M20 és Excite hangsugárzók is több méretben elérhetők, eltérő hangsugárzó-készlettel. A saját igényeink és az anyagi lehetőségeink függvényében tudjuk kiválasztani a hangsugárzók közül a számunkra tökéletes Dynaudio hangsugárzót, amely köszönhetően a 8 év garanciának, hosszú távon garantálja otthonunkban a szórakoztatást, a munka utáni kikapcsolódáshoz nélkülözhetetlen zenei élményt. A minőségi zenei-, házimozi élmény elérése kizárólag megfelelően kialakított és minőségi hangszórókészlettel ellátott hangfal típusokkal valósítható meg. A méltán népszerű dán Dynaudio kínálatából könnyedén kiválaszthatjuk azt a hangsugárzó típust akár az Emit és az Excite hangfal családból, amely a leginkább kielégíti az ilyen irányú igényeinket.

 

Dynaudio Emit series
True Dynaudio sound quality and high-end's highest value. The new Dynaudio Emit series is the latest model range from Dynaudio, and was conceived as an entry-level high-end loudspeaker series that incorporates an extraordinary level of technical innovation and performance capabilities in an attractive package that is suitable to almost any level of amplification.

 

The high-value Emit models are equally conducive to Hi-Fi or home theater system applications, and the speakers are relatively easy to drive and not at all difficult to position. Comprised of loudspeakers with relatively modest price points but exceptional performance capabilities, the Emit models realise a level of performance and value that is without peer in their respective price class. Advanced Dynaudio driver technologies coupled with Dynaudio’s renowned Danish craftsmanship highlight the new Emit series.

 

As is typical of Dynaudio, each Emit model features drivers designed solely for the purpose of optimised performance within the constraints of the model’s particular application, thereby enabling a level of performance that is unrivalled in its category. From an aesthetic standpoint, the Emit models exhibit simply elegant Danish design and exceptional Dynaudio build quality, while sonically they deliver incredible dynamics, extremely high levels of transparency and detail, and very powerful bass extension. Imaging and sound-staging capabilities are also exceptional, and the sonic cohesion between the various models in the series ensures perfectly homogenous multi-channel system integration.

Dynaudio Emit M10
An award-winning speaker with the authentic Dynaudio experience in a small, affordable package. The M10 is the most compact model of the new Emit range and the perfect entry to the world of high-end audio. The Dynaudio Emit M10 offers authentic Dynaudio technology and performance at a most attractive price point. It features a 28 mm diameter soft dome tweeter and a 14 cm diameter MSP (Magnesium Silicate Polymer) mid/bass driver, mated to a 1st order crossover utilizing high-quality components throughout.

The M10 is an incredibly easy to drive loudspeaker for virtually any amplifier, as it features a 6 ohm impedance. The expertly tuned bass-reflex cabinet ensures that a most impressive low-frequency performance is achieved, especially for a speaker of such relatively modest proportions. As the entry into the world of true high-end sound quality and authentic Dynaudio performance, the Emit M10 is an ideal compact loudspeaker at a most appealing price point. When put to the test against its competition in 2016, the British magazine What Hi-Fi? awarded the M10 with no less than a five-star rating and Test Winner honors.

Dynaudio Emit M20
Named Product of the Year by What Hi-Fi?, this compact loudspeaker continues the long established Dynaudio tradition of exceptional compact speakers. The Emit M20 is a traditional bookshelf loudspeaker model featuring innovative Dynaudio technologies and most impressive performance capabilities. The Dynaudio Emit M20 continues the long established Dynaudio tradition of exceptional compact loudspeaker models. Boasting the neutrality, transparency, detail, and dynamics afforded by renowned Dynaudio technologies such as high-performance soft dome tweeters, MSP (magnesium silicate polymer) mid/bass drivers, and large diameter lightweight aluminium voice coils, the M20 delivers serious performance at a price that exhibits serious value.

The Dynaudio Emit M20 driver compliment is comprised of a 28 mm diameter soft dome tweeter and a 17 cm diameter MSP (Magnesium Silicate Polymer) mid/bass driver, which are mated to a 1st order crossover featuring high-quality components throughout. The M20 features a linear impedance and high power handling capabilities, making integration into any system relatively easy. Dynamics are exceptional, and the combination of its precisely tuned bass reflex enclosure and the incredible performance capabilities of the Dynaudio mid/bass driver ensure the class-leading bass performance. A step up in performance from the smaller M10 model, the compact Dynaudio Emit M20 exhibits true high-end sound quality and exceptional value, proudly continuing the tradition of exceptional Dynaudio compact loudspeaker designs.

Dynaudio Emit M30
High-performance 2-way floor-standing loudspeaker offering remarkable value-for-money. Dynaudio’s new entry-level floor-standing loudspeaker is a true powerhouse and offers the finest value of any loudspeaker in its class. The Dynaudio Emit M30 is the entry-level Dynaudio floor-standing model, and similar to the other models in the new Emit range, its exceptional performance capabilities and incredible value proposition ensure that it is without peer in its price class.

The Emit M30 has a relatively compact footprint, while the sound quality yielded by its driver complement, comprised of a 28 mm soft dome tweeter and dual 17 cm diameter MSP (magnesium silicate polymer) mid/woofers with huge 75 mm diameter lightweight aluminium voice coils belies the relative modest proportions – and is typically characteristic of a loudspeaker priced at over double the M30s relative modest price.

The Emit M30 boasts authentic Dynaudio technologies and delivers the true high-end sound quality that Dynaudio has become famous for. Exceptional power handling, incredible imaging, powerful dynamics, impressive bass extension, and extremely low distortion characterise the performance of the Emit M30. A smooth, natural high frequency performance is ensured by the renowned Dynaudio soft-dome tweeters while the precision-tuned bass reflex cabinet enables the dual MSP woofers to realise their optimum performance capabilities and ensures a class-reference bass response.

 


Dynaudio Excite series
High-end sound quality in a most elegant form factor. The Excite models combine real high-end sound quality with an elegant, slim-line design. The Excite models can be driven quite effortlessly by almost any amplifier due to their amp-friendly design and efficient driver technology. New magnetically-attached front grilles add to the clean appearance while adjustable outrigger spike/damper feet allow the speakers to be perfectly leveled on any flooring surface. Four attractive finishes are available in the Excite range, allowing ideal integration into any room decor. The Rosewood, Walnut and Satin Black Excite models are supplied with a Black fabric grille, while the Excite in Satin White features a light Grey grille. White grilles are available optionally.

Dynaudio Excite X44
Our new flagship in the Excite range. A floor standing loudspeaker with a deep (27 Hz - 3dB) authoritative and accurate bass response, but also capable of producing an impressive image and sound stage. Balance, finesse, power and control: the X44 is the new flagship model of the Excite range. Two newly developed 20 cm Esotec+ woofers with exceptionally powerful magnets deliver extreme power and superior bass extension. Along with the large X44 cabinet volume, a very deep (27 Hz - 3dB), authoritative, yet accurate bass response is achieved.

The state-of-the-art Esotec+ soft dome tweeter with precision coating and extremely powerful magnet system ensure that the highest levels of detail and resolution and a well-balanced, extremely refined high frequency playback are on offer. The firstclass Esotec+ mid-range driver with MSP cone and powerful magnet delivers a rich, accurate mid-range with natural vocals. As the largest loudspeaker in the Excite range, the X44 is positioned significantly above the X38, and is ideal for anyone who desires maximum bass performance, either because they have a large room, or because they simply wish to experience the most powerful music reproduction.

The X44 excels not only in the bass, but also impresses with its speed, detail, precise imaging and amazing sound staging capabilities. Effortlessly detailed, incredibly dynamic, with excellent sound radiation, the X44 astounds as a most refined loudspeaker that will perform without peer in its class.

Dynaudio Excite X38
The Excite X38 provides a deep, powerful and vibrant sound quality, even in larger spaces. The Excite model X38 utilizes two 18cm diameter woofers featuring characteristic Dynaudio driver technologies, including: lightweight but rigid MSP cone membranes, extraordinarily large 75mm diameter aluminium voice coils with powerful center magnet systems, and high-strength die-cast aluminium frames. That’s how the X38 achieves its resounding bass, thrilling dynamics and incredible control.

The midrange driver also utilizes MSP, thus ensuring a seamless integration with the woofers, while the tweeter’s coated fabric dome guarantees the finest resolution and high frequency detail. With its meticulously selected crossover components and optimized dispersion characteristics, the X38 combines its energetic, dynamic presentation with a remarkably balanced, three-dimensional portrayal of the recording.

The extensively braced cabinet is available in a choice of fine natural wood veneer or satin lacquer finishes, while the removable cloth grille is discretely secured via concealed magnets. A notable feature is the integrated outrigger feet: depending on the flooring surface, the X38 can stand on four resonance-absorbing rubber feet or four height-adjustable retractable spikes.

Dynaudio Excite X34
Slimline design that fascinates with a distinguished presentation: The X34 is an elegant high-end floorstanding loudspeaker whose sheer sonic output and incredibly three-dimensional soundstage belies its modest dimensions. The Excite X34 is a particularly discreet loudspeaker, measuring less than 95 cm tall and only 17 cm wide, but its dual MSP mid/woofers, coated soft dome tweeter and special dispersion character convey an unmistakably high-end sound quality. With its extremely lightweight aluminium voice coils and greater driver membrane radiating area and larger enclosure volume than a compact speaker, it can produce a deep, powerful bass response even in spacious rooms.

Precise fine-tuning of the crossover yields an optimized dispersion, which furher enables an incredibly accurate, three-dimensional presentation of the recording. The X34 is also extremely amplifier-friendly due to its ultra-linear 8 Ohm impedance. The exquisitely finished cabinet includes a cloth grille secured by concealed magnets, and featues a particularly smart base construction: on hardwood floors, the X34 can stand on four resonance-absorbing feet, while four adjustable integrated spikes may be used to achieve a perfect foundation on carpeted surfaces.

Dynaudio Excite X18
Substantial sound and formidable power in a compact bookshelf speaker. The Excite X18 is a relatively compact bookshelf loudspeaker with a substantial sound and formidable power, continuing the longstanding Dynaudio tradition of excellent compact loudspeaker designs. Positioned above the revered X14 model, the new, larger X18 excels with great dynamic range, extending deeper in the bass while delivering an expansive soundstage with exceptional accuracy and a most natural tonal balance. Powerful bass despite a compact cabinet volume.

The first class Esotec+ woofer with black Kapton voice coil former and extremely powerful magnet system yields a highly neutral sonic character with refined midrange detail and powerful, accurate bass reproduction. The state-of-the-art Esotec+ soft dome tweeter with precision coating and an especially strong magnet achieves the most detailed resolution and an expressive, well-balanced, and incredibly refined high frequency playback. Impressive performance capabilities, highlighted by its detailed high frequency resolution, incredible transparency, powerful dynamics and remarkably deep bass extension make the X18 ideal for small to medium sized rooms and simply one of the finest compact loudspeakers Dynaudio has ever developed.

Dynaudio Excite X14
Ultra-compact but undeniably high-end: The X14 brings an extraordinary level of sophistication and refinement to the compact loudspeaker category. The X14 is the most compact Excite model yet delivers true high-end sound quality to any system by virtue of its long-excursion mid/woofer, refined soft dome tweeter and first-class crossover components. The exquisite sonic balance, underscored by an unbelievably deep, fast and perfectly controlled bass response is a rarity in this price class. A Dynaudio specialty plays a major role: extremely lightweight aluminium voicecoils and exceptionally large, powerful magnet systems are utilized in the X14 tweeters and mid/woofers.

The music signal reproduced is graced with incredible precision, dynamics and accuracy. Moreover, the X14 is easy to drive with a wide range of amplifiers due to the amp-friendly, extremely linear 4 Ohm impedance. The beautifully-crafted cabinet is equally refined: exquisite natural wood or satin lacquer finishes enoble the rigid, solid enclosure while the minimal distance between tweeter and mid/woofer serves to improve timing and phase. The Dynaudio Stand 3X speaker stands, SF1 speaker feet, and assorted wall mount brackets are perfect accessories available for optimizing placement of the Excite X14.


Dynaudio Contour series
With the all-new Contour, we worked hard to return its DNA; it’s character. But, we also wanted to add something new – so, we gave our engineers free rein to experiment with materials, different techniques, and different designs. The result? The brand new Contour. Filled with new drivers, new crossover, a new front baffle (but still in solid metal as your used to with the Contour), and a new curved cabinet.
All of the new Contour loudspeakers are equipped with new drivers. When we started development of these new units, our engineers used Finite Element Method (FEM) to map out all of their moving parts to locate even the slightest room for improvement. Because of the FEM process, we added an extra wave to our spiders that optimize their symmetrical movement. The spiders are merely one of many new features of the drivers: they have new magnet systems, the MSP diaphragm is thinner than usual, taller winding height, even a new glue between the diaphragm and voice coil. All of these new technologies combine to retain the classic Contour DNA (its exquisite midrange) and at the same time to take its bass performance to new heights. We have made changes to the Contour’s front baffle.

On the previous model, it was made in solid cast iron with blunt edges. Now, it’s made from solid aluminium with curved edges; it’s rigid and reduces unwanted vibrations and diffractions while keeping down its weight. You’ll also notice a Dynaudio first: a curved cabinet. This is by no means for the sake of design (Although we think it looks gorgeous). No, curved edges make for a more rigid design that – much like the stiff aluminium front baffle – reduce unwanted vibrations and diffractions. As with all Dynaudio cabinets, the Contour is built with the highest level of craftsmanship. Handmade of course. A single cabinet takes more than two weeks to make: carving, lacquering, sanding, polishing. And, we make four different, exquisite finishes that will make it a welcome addition to any home.

Dynaudio Contour 20
The Contour 20 standmounter takes everything we know about speaker technology and puts it in a compact, clean, and great-sounding package. It’s sweet-toned Esotar2 soft-dome tweeter has been a legend in its own right for years. It’s commonly regarded as one of the world’s best-ever drivers – and because of this position, we just had to give it another outing. The extended-excursion 18cm woofer, though, is brand new. It’s powered by a lightweight aluminium voice-coil and a vented dual-ferrite magnet system. It’s made from MSP – a material we developed ourselves, and have been using in our drivers since 1985. MSP gives exactly the right combination of stiffness and damping – which you’ll hear as exactly the right combination of power, finesse, and control. Just what a Contour speaker should have. But, we’ve taken it further: we’ve varied the diaphragm’s thickness across its surface, which gives even greater control over its sound.

Making a Contour without its signature baffle would be all-near impossible. But, there’s always room for improvement. The new baffle is made from a solid piece of aluminium and set into the cabinet. Its chamfer is included in the driver’s basket – which not only looks great, but also reduces unwanted high-frequency diffraction effects for clearer treble, and provides a solid foundation for the drivers to do their work. A solid foundation means improved high-volume performance at low frequencies. And although we might have changed the cabinet’s shape, the new design tips a respectful nod to older Contours. Look at it from the top; you’ll see the old baffle design in its shape. But, it isn’t just for show – the new shape marries those aesthetics with cutting-edge acoustic physics. Its multilayered construction is extremely well-damped, which means the Contour’s sound goes exactly where it’s supposed to: forwards. We’ve redesigned the internal wiring and crossover, too You won’t see what we’ve done, but you’ll hear the effect: amazingly clear sound, even off to the sides of the speaker.

Dynaudio Contour 30
Contour 30 step it up a notch from the 20. Of course, it still treads the same path – one of honesty, transparency, and sheer entertainment, but it puts it all in a bigger package. We’ve endowed Contour 30 with two 18cm MSP drivers, as well as doubling up the rear ports. What makes our drivers so special? Variable thickness across the diaphragm, for one thing. And aluminium voice-coils, for another. We can make them extremely light – but also bigger than the old-style copper units you’ll find elsewhere. Lighter weight means larger diameters, which means we can use more windings, which means we have more control over the cone movement. And that translate to more control over the sound reproduction – especially at high frequencies and high volumes.

We also included the ultra-pure, ultra-clear Esotar2 fabric soft-dome tweeter. And because we’re irrepressible tinkerers, we’ve given the inside a makeover, too. As with the Contour 20 and the Contour 60, the Contour 30 has new baskets to hold the drivers themselves, as well as a new crossover and new wiring. We listened to our old Contours for months and decided we wanted the crossover to serve up even better bass. So, now you can go louder and lower.

Dynaudio Contour 60
That’s what you get with the all-new Contour 60 – in a sleek, elegant design with clear-cut midrange sound reproduction and deep commanding bass performance. It’s a three-way design. At the bottom sits two brand-new 24cm MSP woofers (They’re bigger, redesigned siblings of the 18cm drivers we’ve used in the Contour 20 and 30). At the top, in the new Contour range, is the magnificent Esotar2 soft-dome tweeter. Between them is a completely new 15cm midrange driver. Like the rest of our drivers it uses aluminium voice-coils. It also deploys a neodymium magnet system, and was designed using Finite Element Method optimization methods.

We wanted to retain the signature midrange sound in a lager cabinet, without having to repurpose an existing driver for a job it wasn’t designed for. All the drivers are powered by low-mass, high durability aluminium voice-coils. And the tweeter’s voice-coil sits in a special magnetic ferrofluid. It works like a shock absorber and dissipates heat to reduce stress on the moving parts – which improves power-handling and widens the frequency response to mention as few of its benefits.

The Contour 60 shares the same redesigned crossover and components as the rest of the range. And, of course, the speakers have our furniture-grade construction and finish (our team spends up to three weeks carving, sanding, and polishing both speakers so they’re identical as a pair). The new multi-layer curved cabinet and sleek-but-solid aluminium baffle provide your music with a robust, defined acoustic foundation. So much so that, if we’ve done our jobs right, you’ll forget they’re even there and just … listen.Dynaudio Focus XD series - The quantum leap
No amplifier. No speaker cables. No compromise.
When we set out to design the Focus XD line, we had one philosophy and one goal: keep the signal pure for as long as possible... and make the best active speakers ever.
So, because our R&D engineers aren’t the type of people to back down from a challenge like that, that’s exactly what they accomplished.

Focus XD is the pinnacle of Dynaudio active speaker tech. Each individual drive unit is powered by its own tailor-made digital amp. And running the show is cutting-edge digital processing technology capable of handling full-fat, 24-bit/192kHz hi-res files.
All the speakers in the range share common controls and connections – so if you want to mix-and-match, you can. There’s digital coaxial in and out, plus analogue input (with adjustable sensitivity), as well as a seven-position control for fine-tuning the speakers’ placement in your room.
And if you add the Dynaudio Connect box, you get digital optical, another digital coaxial and RCA and 3.5mm analogue inputs – plus mini-USB (which can stream 24-bit/96kHz files), aptX Bluetooth and Wi-Fi connectivity (including Spotify Connect and DLNA).

The Focus XD’s firmware can even be upgraded when our engineers have another Eureka! moment (they get them a lot). In fact, that’s exactly what’s just happened. In the 2017 version, not only have they redesigned the crossovers and found a way to use less processing (for an even cleaner sound), they’ve managed to extract more volume from the drivers without distortion or compression. And because there’s less processing happening there, we’ve been able to use more in the EQ for even better speaker-position compensation. We’ve also included tech from our LYD pro-studio monitors that lets you tweak overall brightness with a switch on the back.
Use them with your existing system (they’ll integrate just fine), build a multiroom set-up, or even hook them up to your TV... while getting genuine high-end wireless hi-fi into the bargain.

 

Dynaudio Focus 20 XD - The next generation of compact high-end speakers
No amplifier. No speaker cables. No compromise.
The Focus 20 XD, the smallest model in the XD range, is the reference for the next generation of high-end compact loudspeakers. Designed in modest dimensions, everything is compact except for their sound. Dynaudio has spent decades repeatedly redefining the compact loudspeaker – starting with the legendary Contour 1. And with the 300W Focus 20 XD, it’s happened again. The MSP driver and 28mm tweeter from the rest of the Focus XD range appear here, too – along with all the authority and control of the larger speakers. It’s quality, concentrated.

Dynaudio Focus 30 XD - The next generation of floor-standing high-end loudspeakers
No amplifier. No speaker cables. No compromise.
The Focus 30 XD combines the best of two worlds: The sleek elegance of a relatively compact floor-standing loudspeaker with the astonishing sonic performance of 450 watts of completely optimized amplification. These compact 450W floorstanders have the same MSP woofers a

Tovább